Charts.cz/Fórum/Co je DeFi a jak to ovlivňuje banky?

Co je DeFi a jak to ovlivňuje banky?

Zajímalo by mě, co přesně znamená zkratka DeFi, protože jsem slyšel, že to má něco společného s decentralizovanými financemi, ale nejsem si jistý, jak to funguje v praxi. Jaké služby to vlastně zahrnuje a proč je to pro mnohé lidi tak lákavé? Také jsem zaznamenal, že DeFi začíná mít vliv na tradiční bankovnictví. Jakým způsobem to vlastně mění to, jak fungují banky? Myslíte si, že se banky budou muset přizpůsobit a nějak reagovat na tento nový trend? A co třeba regulace? Jak na to reagují vlády a centrální banky? Přijde mi, že je to téma plné otázek a rád bych slyšel názory ostatních, kteří se o to zajímají. Děkuji!

109 slov
1.1 minut čtení
22. 9. 2023
Hana Lacinová
Hana Lacinová

DeFi je vlastně zkratka pro decentralizované finance, což je asi způsob, jak dělat finance bez tradičních bank. Funguje to na blockchainu, což znamená, že žádná centrální autorita to nekontroluje. Místo toho se používají smart kontrakty, což jsou vlastně programy, co se sami spustí podle určitých podmínek. DeFi zahrnuje různé služby jako půjčky, burzy nebo dokonce pojištění, a to všechno bez potřeby banky jako prostředníka.

Pro lidi je to lákavé hlavně proto, že můžou mít kontrolu nad svými penězi a často dostanou lepší úrokové sazby než u klasických bank. A teď k tomu vlivu na banky - no, je to docela revoluční. Banky už nemají monopol na finanční služby, takže se musí přizpůsobit a nabídnout lepší podmínky nebo služby.

Regulace je taky velký téma, protože vlády a centrální banky začínají mít obavy z toho, že DeFi může narušit finanční stabilitu. Některé země už zkoušejí regulovat kryptoměny a DeFi projekty, ale je to složitý proces, protože technologie se vyvíjí rychleji než samotné zákony. Takže jo, je to dost zamotaný a bude zajímavé sledovat, jak se to vyvine.

174 slov
1.7 minut čtení
30. 1. 2023
Dana Krejčíková
Dana Krejčíková

DeFi, což je zkratka pro decentralizované finance, je vlastně způsob, jak poskytnout finanční služby bez tradičních bank a prostředníků. V praxi to znamená, že můžeš půjčovat, šetřit nebo obchodovat s kryptoměnami přes chytré kontrakty na blockchainu. Jednou z hlavních výhod DeFi je, že máš větší kontrolu nad svými penězi a často lepší úrokové sazby než u bank.

Mnoho lidí to láká, protože to je otevřené pro každého, kdo má internet. Nemusíš mít účet v bance ani schvalování od nějakého úředníka. To se ale samozřejmě nelíbí bankám, protože ztrácí kontrolu a příjmy z poplatků.

Teď k bankám – mají před sebou velkou výzvu. Musí se nějak adaptovat na tento trend, jinak riskují, že přijdou o klienty. Některé už začínají experimentovat s vlastním DeFi nebo integrací kryptoměn do svých služeb.

Co se týče regulace, tak to je horké téma. Vlády a centrální banky se snaží najít rovnováhu mezi inovací a ochranou spotřebitelů. Můžeme očekávat více regulací v budoucnu, aby se zajistilo, že DeFi nebude sloužit jen k praní peněz nebo podvodům. Takže jo, je to hodně složité a rozhodně se máme na co těšit.

179 slov
1.8 minut čtení
7. 3. 2023
Radka Horálková
Radka Horálková