Charts.cz/Fórum/Co znamená diverzifikace portfolia a jak ji udělat?

Co znamená diverzifikace portfolia a jak ji udělat?

Zajímalo by mě, co přesně obnáší ten pojem diverzifikace portfolia? Slyšel jsem, že je to klíčové pro investování, ale moc tomu nerozumím. Jaké jsou vlastně důvody, proč bych měl diverzifikovat své investice? Myslím, že je to něco jako rozložení rizika, ale rád bych to slyšel od někoho, kdo se v tom vyzná. A co se týče samotného procesu - jak to udělat? Jaké typy aktiv bych měl zvolit, abych měl vyvážené portfolio? Mám přemýšlet o akciích, nemovitostech nebo snad kryptoměnách? A co NFT? Měli byste mi říct, jestli je dobré mít v portfoliu i alternativní investice. Jak vlastně zjistit, kolik peněz investovat do jednotlivých kategorií? Vím, že je důležité mít plán a strategii, tak by mě zajímalo, jak by takový plán mohl vypadat. Mohli byste mi doporučit nějaké zdroje nebo metody, jak efektivně diverzifikovat? Jak často bych měl své portfolio kontrolovat a případně měnit? Děkuji za jakékoli tipy a rady!

150 slov
1.5 minut čtení
26. 5. 2022
Lukáš Doležel
Lukáš Doležel

Diverzifikace portfolia znamená, že svoje investice rozložíš do různých typů aktiv, abys snížil riziko. Když máš všechno v jedný akcii nebo sektoru a ten se propadne, tak ztrácíš hodně. Když ale investuješ do akcií, dluhopisů, nemovitostí a třeba i alternativních investicí jako kryptoměny nebo NFT, tak se vyhneš velkým ztrátám. Každý typ aktiva reaguje jinak na tržní podmínky.

Co se týče toho, jak diverzifikovat, tak začni tím, že si určíš, kolik chceš investovat do každé kategorie. Například 60% do akcií, 30% do dluhopisů a 10% do alternativních investic. Můžeš experimentovat s procenty podle svýho rizikovýho profilu.

Je dobrý mít plán – třeba si můžeš říct, že jednou za čtvrt roku zhodnotíš svoje portfolio a případně upravíš poměr. Taky sleduj trendy na trhu a neboj se adaptovat. Často se doporučuje mít i nějaký pasivní příjem třeba z nemovitostí nebo dividendových akcií.

Sledovat portfolio můžeš jednou za měsíc nebo čtvrtletí, ale nesmíte to přehánět, aby ses neocitl ve stresu kvůli každému poklesu. Zdroje? Zkus sledovat finance blogy, YouTube kanály zaměřený na investování nebo prostě nějaký online kurzy o osobních financích. Hlavně nespěchej a uč se postupně.

181 slov
1.8 minut čtení
30. 7. 2023
Karel Brabec
Karel Brabec

Diverzifikace portfolia je způsob, jak rozložit riziko svých investic. Když investuješ do různých typů aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti nebo třeba kryptoměny, snižuješ šanci, že ti jedno špatné rozhodnutí úplně zruinuje celý majetek. Je to jako nesázet všechno na jednu kartu.

Pro začátek můžeš zvážit rozdělení peněz mezi akcie a dluhopisy, což je taková klasika. Pak se můžeš podívat i na alternativy jako nemovitosti nebo REITy (Real Estate Investment Trusts), což je fajn způsob, jak investovat do nemovitostí bez nutnosti kupovat byt. Kryptoměny jsou pak spíš rizikovější záležitost, takže tam bych šel opatrně. NFT? To bych bral s rezervou, spíš jako pokus, pokud už máš něco v běžnějších investicích.

Jak rozložit peníze? Můžeš třeba zkusit 60% akcie, 30% dluhopisy a 10% na alternativy. Ale tohle je dost individuální a záleží na tvé toleranci k riziku. Důležité je mít plán – nastavit si cíle a pravidelně kontrolovat portfolio, třeba jednou za čtvrt roku. Pokud něco nefunguje nebo se trh mění, můžeš upravit alokaci.

Ohledně zdrojů – sleduj finanční weby nebo blogy zaměřené na investování. Někdy jsou i dobré podcasty nebo YouTube kanály o investicích. Takhle se můžeš dostat k různým strategiím a tipům.

Hlavně se nenech unést emocemi a snaž se mít dlouhodobý pohled na věc. Držím palce!

204 slov
2 minut čtení
4. 8. 2024
Renata Bartošová
Renata Bartošová