Charts.cz/Fórum/Které umělecké styly se teď nejvíc prodávají?

Které umělecké styly se teď nejvíc prodávají?

Slyšel jsem, že umění je teď velkým hitem jako investice, a zajímalo by mě, které umělecké styly se aktuálně nejvíc prodávají. Je pravda, že některé konkrétní směry, jako třeba abstraktní umění nebo street art, mají velkou hodnotu na trhu? A co takové moderní trendy jako digitální umění nebo NFT? Dává to vůbec smysl investovat do něčeho, co může být tak volatilní? Jaký styl je v současnosti nejžádanější mezi sběrateli a investory? Mám pocit, že lidé teď čím dál víc hledají originální kousky a něco inovativního, ale co vlastně frčí? Kdo se o tom dokáže nejlépe orientovat? Zajímalo by mě, jestli se doporučuje sledovat konkrétní aukce nebo výstavy, kde se tyto trendy ukazují. Kolik bych měl být připraven zaplatit za kvalitní dílo v jedné z těchto populárních kategorií? Myslíte, že je lepší investovat do etablovaných umělců nebo zkoušet štěstí s nováčky na scéně? Jaké máte zkušenosti nebo tipy pro někoho, kdo by chtěl začít sbírat a investovat do umění v roce 2023?

161 slov
1.6 minut čtení
8. 6. 2023
Roman Vobořil
Roman Vobořil

V současnosti se hodně mluví o abstraktním umění a street artu, to je jasné. Tyhle styly mají fakt dobře našlápnuto, hlavně u mladších sběratelů. Digitální umění a NFT taky frčí, ale tam je to dost riskantní, protože cena může skákat jak šílená. Investovat do etablovaných umělců dává smysl, protože jejich díla mají stabilnější hodnotu, ale zkoušet nováčky může být zajímavé – pokud se chytí, můžeš na tom slušně vydělat. Když chceš vědět co teď letí, sleduj aukce jako Sotheby’s nebo Christie’s a výstavy v galeriích, tam se dají vychytat trendy. Ceny kvalitních děl? Můžeš začít od pár tisíc, ale za něco opravdu dobrého si připrav i statisíce. Každopádně je dobrý mít cit pro to, co se ti líbí a co má potenciál.

122 slov
1.2 minut čtení
26. 1. 2025
Šárka Machačová
Šárka Machačová

Teďka je v umění fakt velký boom. Abstraktní umění a street art frčí, to už je jasný. Hodně lidí investuje do známých jmen, ale nováčci taky můžou překvapit. Digitální umění a NFT jsou teď hrozně populární, i když je to dost riskantní a volatilní. Sběratelé se snaží najít něco originálního, co má potenciál růst na hodnotě. Co se týče cen, za dobrý kousek můžeš dát klidně pár tisíc dolarů, ale záleží na autorovi a jeho popularitě. Určitě sleduj aukce, tam se ukazuje, co letí. Všichni radí mít oči otevřené a vyzkoušet jak etablované umělce, tak nové talenty – nikdy nevíš, co z toho může vyletět. Takže jestli chceš začít, buď aktivní na scéně a sleduj trendy.

116 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2024
Ladislav Dunka
Ladislav Dunka