Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, zda je NFT dobrá investice?

Jak zjistím, zda je NFT dobrá investice?

V poslední době se stále více mluví o NFT a já si nejsem jistý, jak zjistit, zda je to skutečně dobrá investice. Mám pocit, že hodnota těchto digitálních aktiv se může hodně lišit a není to jako investice do akcií nebo realit. Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při rozhodování? Existují nějaké konkrétní ukazatele, podle kterých mohu posoudit potenciál NFT? Například, jak důležitá je umělecká hodnota, nebo třeba historie prodeje podobných NFT? Co když narazím na něco, co vypadá jako skvělý projekt, ale po chvíli se ukáže, že je to spíš bublina? Jak dlouho bych měl čekat na návratnost investice a co dělat, když se mi investice do NFT nevydaří? Měl bych se zaměřit na poptávku po konkrétních umělcích nebo kolekcích? A co ceny? Jak mohu porovnat ceny různých NFT a zjistit, která z nich má nejlepší poměr cena/výkon? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké nástroje nebo platformy, které by mi mohly pomoci sledovat trendy v oblasti NFT. Je dobré mít přehled o komunitě kolem konkrétního projektu? Jak moc důležité jsou recenze a doporučení ostatních investorů? Obecně platí, co všechno bych měl vědět před tím, než se rozhodnu investovat do NFT a jak minimalizovat riziko ztráty?

198 slov
2 minut čtení
21. 8. 2024
Aleš Karásek
Aleš Karásek

Investice do NFT je fakt složitá a dost se to liší od tradičních investic, jako jsou akcie nebo nemovitosti. Hlavně je dobrý mít na paměti, že trh s NFT je hodně spekulativní a může se rychle měnit. Takže první věc, co si zjistit, je reputace týmu za projektem a jakou má historii. Poptávka po umělcích nebo kolekcích hraje velkou roli – pokud je umělec známý a má fanoušky, tak by to mohlo být dobrý znamení. Historie prodeje podobných NFT ti taky může napovědět – sleduj ceny a trendy.

Podívej se i na komunitu kolem projektu, protože silná komunita často znamená stabilnější hodnotu. Recenze a doporučení od ostatních investorů jsou taky důležitý, ale měj na paměti, že ne vždycky to, co fungovalo pro ně, bude fungovat pro tebe.

Co se týče návratnosti, tak to je těžko říct – můžeš čekat týdny nebo měsíce a někdy i roky. Pokud investice nevyjde, tak buď připravenej na ztrátu a zase se zamysli nad tím, co jsi mohl udělat jinak. Nástroje na sledování trendů existují – jsou to třeba různé analytické platformy zaměřený na NFT, kde můžeš vidět vývoj cen a aktivitu na trhu. Pokus se všecko pečlivě zvážit a nenech se strhnout jenom hezkým obrázkem nebo hype kolem projektu.

204 slov
2 minut čtení
6. 1. 2025
Marcela Dostálová
Marcela Dostálová

Investice do NFT je fakt složitá, a máš pravdu, že se to dost liší od tradičních investic. Hlavně bys měl sledovat tyhle faktory: 1) Umělecká hodnota – fakt dobrý umělci mají větší šanci na růst, ale někdy to může být i o trendu nebo emocích. 2) Historie prodeje – podívej se, jak se podobné NFT prodávaly v minulosti. Pokud něco už mělo dobré prodeje, může to být pozitivní signál. 3) Poptávka – sleduj, co lidi chtějí, a jak se hýbou ceny. 4) Komunita kolem projektu – silná komunita může hodně pomoct s dlouhodobou hodnotou. 5) Sleduj trendy – existují platformy jako OpenSea nebo Rarity.tools, kde se dá sledovat, co je aktuálně v kurzu. Recenze a doporučení jsou důležité, ale ne vždy se na ně dá spolehnout. Pokud bys investici nezvládl, zkus prodat dřív, než to spadne na dno. Obecně buď opatrnej a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

150 slov
1.5 minut čtení
21. 1. 2025
Romana Richterová
Romana Richterová