Charts.cz/Fórum/Jaké společnosti vyplácejí nejvyšší dividendy?

Jaké společnosti vyplácejí nejvyšší dividendy?

Zajímalo by mě, které firmy momentálně vyplácí nejvyšší dividendy. Když se podívám na akciový trh, občas mě přepadne pocit, že by stálo za to investovat do společností, které pravidelně vyplácejí dividendy, abych si mohl vytvořit nějaký pasivní příjem. Ale jak vlastně zjistit, které firmy to dělají a jaké mají dividendové výnosy? Hledal jsem na internetu, ale vždycky se mi zdá, že na různých webech jsou různé informace. Nevíte třeba o nějakém seznamu nebo zdroji, kde bych našel aktuální informace o dividendách? Jaké ukazatele bych měl sledovat kromě samotného výnosu? Je důležité třeba i zkoumat historii vyplácení dividend nebo stabilitu firmy? A co si myslíte o investicích do společností s vysokými dividendami v porovnání s růstovými akciemi? Mám pocit, že mě to láká, ale nevím přesně, kam se podívat a jak se v tom orientovat. Můžete mi prosím poradit?

138 slov
1.4 minut čtení
3. 11. 2021
Štěpán Pešta
Štěpán Pešta

Když hledáš firmy s vysokými dividendami, můžeš se podívat na sektory jako jsou energie, telekomunikace nebo finance. Například společnosti jako AT&T, ExxonMobil nebo Johnson & Johnson bývají známé svými solidními dividendami. Dobré je sledovat dividendový výnos, ale nezapomeň i na další ukazatele jako P/E ratio, payout ratio a historii vyplácení dividend. Zjistit si, jak často a kolik let firma vyplácí dividendy, ti taky dá představu o její stabilitě.

Na internetu jsou stránky jako Yahoo Finance nebo Seeking Alpha, kde můžeš najít aktuální informace o dividendách a srovnávat různé firmy.

Investice do dividendových akcií může být super pro pasivní příjem, ale porovnávat to s růstovými akciemi je těžké. Růstové akcie často nenabízí dividendy, ale mají potenciál pro větší zhodnocení. Záleží na tom, co hledáš - stabilní příjem nebo vyšší riziko a potenciální zisky. Jo a nezapomeň si dělat vlastní průzkum a třeba se poradit s někým zkušenějším.

146 slov
1.5 minut čtení
14. 11. 2024
Filip Klíma
Filip Klíma

Tahle otázka mě taky moc zajímala. Teď je dost firem, co vyplácí vysoké dividendy, ale záleží na trhu a ekonomice. V USA jsou třeba firmy jako AT&T nebo Exxon, co mají dlouhou historii vyplácení dividend. Ale jak říkáš, je dobrý se kouknout na více faktorů než jen na výnos. Zkus zkontrolovat payout ratio – to ti ukáže, kolik zisku firma vyplácí akcionářům. Historie dividend je taky důležitá, pokud firma pravidelně zvyšuje dividendy, je to dobrý signál. Co se týče zdrojů, doporučil bych se podívat na stránky jako Yahoo Finance nebo Seeking Alpha – tam najdeš aktuální informace a i analýzy. Růstový akcie jsou sice lákavý, ale ty dividendový ti můžou přinést stabilnější příjem v těžších časech. Takže to chce důkladně zvažovat a případně diversifikovat portfólio.

125 slov
1.3 minut čtení
14. 12. 2024
Věra Stará
Věra Stará