Charts.cz/Fórum/Můžu diverzifikovat jen s ETF nebo potřebuji i akcie?

Můžu diverzifikovat jen s ETF nebo potřebuji i akcie?

Zajímalo by mě, jestli je možné investovat pouze do ETF a přitom mít dostatečnou diverzifikaci, nebo jestli bych měl mít i nějaké jednotlivé akcie. Mám pocit, že ETF jsou skvělé, protože mi umožňují investovat do širšího spektra aktiv a navíc tím snižuju riziko, což je pro mě důležité. Ale nevím, jestli mi to stačí. Co když se některé konkrétní akcie ukážou jako výnosnější? Je lepší mít nějaké akcie ve svém portfoliu pro potenciální vyšší zisky? Možná je to hloupá otázka, ale co kdybych chtěl investovat do specifického sektoru, který ETF nekryje? Jak vlastně funguje ta diverzifikace v praxi? Je rozumné se spolehnout jen na ETF a úplně vynechat jednotlivé akcie? Co si o tom myslíte, máte někdo podobnou zkušenost?

119 slov
1.2 minut čtení
26. 2. 2024
Zuzana Procházková
Zuzana Procházková

Diverzifikace s ETF je určitě skvělý způsob, jak rozložit riziko. Můžeš mít portfolio pokryté různými sektory, což ti dává širokou expozici na trhu. Pokud investuješ jen do ETF, tak ti to může stačit, zvlášť pokud se zaměřuješ na ty, co mají široký záběr. Ale je pravda, že s jednotlivýma akciema můžeš chytit něco, co vyletí a přinese ti víc peněz než průměrný ETF.

Pokud máš nějaké specifické sektory, které tě zajímají a ETF na to nepokryje, tak má smysl si pár akcií pořídit. Například tech sektor nebo biotech můžou mít obrovský potenciál, ale taky větší riziko. Takže záleží na tvé strategii a kolik risku jsi ochotnej podstoupit.

Diverzifikaci děláš hlavně tím, že investuješ do různých aktiv. Když zůstaneš jen u ETF, můžeš se cítit bezpečněji, ale zas můžeš ztratit příležitosti s konkrétními akciemi, které by mohly být výnosnější. Nakonec to chce najít balanc – klidně investuj hodně do ETF a k tomu pár jednotlivých akcií pro ten extra potenciál.

160 slov
1.6 minut čtení
29. 9. 2024
Bohuslav Vejvoda
Bohuslav Vejvoda

Investovat jen do ETF je rozhodně možné a pro mnoho lidí to může být i výhodné. ETF ti poskytují okamžitou diverzifikaci, protože koupíš podíl ve fondu, který obsahuje spoustu různých akcií nebo jiných aktiv. To snižuje riziko, protože pokud jedna akcie klesne, ostatní ji můžou vyvážit. Pokud ale máš chuť investovat do konkrétních akcií, tak to může být taky cesta. Můžeš najít akcie, které mají potenciál na vyšší výnosy, ale s tím jde ruku v ruce i větší riziko. A co se týče specifických sektorů – pokud chceš investovat do něčeho, co ETF nepokrývá, tak bys asi měl zvážit nákup jednotlivých akcií. V praxi to prostě znamená najít rovnováhu. Někomu stačí jen ETF, jiný si rád přihodí pár akcií navíc pro tu možnost vyšších zisků. Nakonec je to o tom, co ti víc vyhovuje a jaký máš vztah k riziku.

140 slov
1.4 minut čtení
11. 5. 2024
Soňa Vacková
Soňa Vacková