Charts.cz/Fórum/Jak se v turbulentních časech daří podílovým fondům ve srovnání s ETF?

Jak se v turbulentních časech daří podílovým fondům ve srovnání s ETF?

V posledních měsících se hodně mluví o tom, jak různé investiční nástroje reagují na ekonomické turbulence a neustálé změny na trzích. Zajímalo by mě, jak si vedou podílové fondy oproti ETF v takovýchto složitějších obdobích. Když se podívám na podílové fondy, mám pocit, že jsou často vnímány jako stabilnější volba díky aktivnímu řízení, ale co když trhy kolísají? Fungují ještě lépe než ETF, které jsou často považovány za pasivně spravované? Jak to ovlivňuje jejich výkonnost? Je pravda, že ETF mají nižší poplatky a mohou nabídnout větší flexibilitu, ale je to v turbulentním prostředí dostatečné? Jaký mají vliv poplatky a volatilita na celkové výnosy obou typů investic? A co likvidita? Může být v krizových obdobích problém s rychlým prodejem podílových fondů? Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly lépe pochopit, kam bych měl směřovat své investice. A co si myslíte vy, máte někdo zkušenosti s porovnáním výkonu těchto dvou typů investic během posledních krizí alebo turbulencí?

156 slov
1.6 minut čtení
3. 11. 2023
Blanka Soukupová
Blanka Soukupová

Když se podíváš na podílové fondy a ETF v turbulentních časech, tak je to fakt zajímavý. Podílové fondy jsou obvykle spravovaný aktivně, takže by měly mít víc možností, jak reagovat na tržní fluktuace. Ale zase je tam otázka likvidity – když chceš prodat podílový fond, může to trvat, zatímco u ETF to uděláš hned, protože se obchodují jako akcie.

Co se týče poplatků, ETF mají většinou nižší náklady, což může zvýšit celkový výnos během krizí, kdy se počítá každá koruna. V těžkých obdobích ale aktivní manažeři podílových fondů můžou mít výhodu v tom, že se snaží minimalizovat ztráty a najít příležitosti.

Já osobně jsem viděl během covidové krize, že ETF spadly dost rychle, ale pak se rychle vzpamatovaly. Na druhou stranu některé podílové fondy s dobrým manažerem dokázaly ochránit investice lépe. Takže nakonec záleží na tvém investičním stylu a jak moc riskantní chceš být.

Takže shrnuto – ETF jsou skvělý pro rychlost a nízké náklady, ale podílové fondy můžou nabídnout lepší řízení rizika v turbulentních obdobích. Záleží na tom, co hledáš.

171 slov
1.7 minut čtení
2. 7. 2024
Tereza Vacková
Tereza Vacková

Podílové fondy a ETF mají v turbulentních časech různé výhody a nevýhody. Podílové fondy bývají považovány za stabilnější, protože mají aktivní správu, což může být výhodou, když trhy hodně kolísají a manažeři se snaží minimalizovat ztráty. Ale to neznamená, že vždycky budou lepší než ETF. V krizích často ETF zajistí rychlejší obchodování a lepší likviditu, což je dost důležité, když potřebuješ rychle prodat. Poplatky jsou také menší u ETF, takže i když můžeš mít v podílových fondech lepší výkon díky managementu, pokud si vezmeš v potaz poplatky, nemusí to tak jednoznačně vycházet. Takže když se situace na trhu zhorší, ETF můžou mít výhodu v rychlosti a nákladech, ale podílové fondy můžou nabídnout větší klid s aktivním řízením. Záleží na tom, co preferuješ – jestli chceš mít své peníze víc pod kontrolou s možností rychlého výstupu nebo jestli ti víc vyhovuje stabilita s možným vyšším nákladem.

145 slov
1.5 minut čtení
4. 5. 2024
Denisa Tvrdíková
Denisa Tvrdíková