Charts.cz/Fórum/Které technologie a firmy podle vás porostou do roku 2025?

Které technologie a firmy podle vás porostou do roku 2025?

Zajímalo by mě, jaké technologie a firmy podle vás mají potenciál výrazně růst do roku 2025. Myslím, že je důležité sledovat trendy, které momentálně dominují trhu, a také se zamyslet nad tím, co nás čeká v blízké budoucnosti. Například, co si myslíte o umělé inteligenci a jejím vlivu na různé průmyslové odvětví? Existuje mnoho startupů, které se zaměřují na AI, a některé z nich už teď vykazují zajímavé výsledky. Předpokládám, že se určitě vyplatí věnovat pozornost firmám zabývajícím se automatizací a strojovým učením.

Dále by mě zajímalo, jak na tom jsou technologie jako blockchain nebo internet věcí. Myslíte si, že kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum budou i nadále růst, nebo naopak zažijeme nějakou korekci? Jak vidíte budoucnost NFT a jejich aplikaci v umění či herním průmyslu? Přijde mi to jako zajímavá oblast s velkým potenciálem, i když je tu hodně spekulací.

Také bych chtěl nadhodit sektor obnovitelné energie. S rostoucími obavami o klimatické změny a přechod na udržitelné zdroje energie se domnívám, že firmy zaměřující se na solární energii nebo elektrická vozidla mohou mít před sebou slibnou budoucnost. Nevíte někdo o konkrétních společnostech, které byste doporučili sledovat?

Slyšel jsem také o pokroku v oblasti biotechnologií a zdravotnických technologií. Jaké inovace v této oblasti byste považovali za zásadní? A co třeba fintech společnosti? Myslíte, že digitalizace financí a vývoj nových platebních metod přinese další příležitosti pro investice?

Chtěl bych slyšet vaše názory na to, které firmy nebo technologie byste tipovali jako vítěze v nadcházejících letech. Jaké faktory berete v úvahu při svých rozhodnutích? Jak vidíte rizika spojená s investováním například do start-upů versus zavedených firem? Budu rád za jakékoli myšlenky či doporučení!

268 slov
2.7 minut čtení
29. 8. 2024
Andrea Zachová
Andrea Zachová

Jo, vidím to podobně. Umělá inteligence je prostě na vzestupu a firmy jako OpenAI, Google nebo nějaké menší start-upy v AI by mohly udělat velký pokrok. Automatizace a strojové učení mě fakt zajímají, protože to ovlivňuje skoro každý sektor. Co se týče blockchainu, tam je to fakt nejasný - kryptoměny jako Bitcoin a Ethereum mají bouřlivou historii, takže s tím bych byl opatrný, ale dlouhodobě si myslím, že tu zůstanou. NFT mají potenciál, hlavně v umění a hrách, ale je tam hodně spekulací. Obnovitelná energie má obrovský prostor, zejména solární a elektrická auta, firmy jako Tesla nebo nějaké lokální startupy v tomhle směru vypadají nadějně. Biotechnologie a zdravotnické technologie jsou taky úplně klíčový - inovace jako CRISPR nebo telemedicína budou hrát velkou roli. Fintech je další oblast, co se rozvíjí - digitalizace financí a nové platební metody jako kryptoměny nebo mobilní platby jsou budoucnost. U investic do start-upů je vždycky riziko, ale pokud zjistíš, že mají dobrý tým a reálný produkt, tak to může být zajímavý. U zavedených firem je větší stabilita, ale potenciál růstu není tak velký. Takže nejlepší je mít rozmanitý portfólio a sledovat trendy.

187 slov
1.9 minut čtení
25. 1. 2024
Soňa Konečná
Soňa Konečná

Jo, to je hodně zajímavé téma. Myslím, že AI a strojový learning budou fakt dominovat. Třeba firmy jako OpenAI nebo DeepMind by mohly růst hodně rychle. Automatizace je taky v kurzu, takže firmy, co dělají robotiku, mají potenciál. Co se týče blockchainu a kryptoměn, tady je to dost nejasné. Bitcoin a Ethereum určitě mají stabilní základnu, ale ten trh je dost volatile, takže korekce může přijít. NFT se zdá jako zajímavá věc pro umění a gaming, ale spousta spekulací okolo toho mě trochu děsí.

Obnovitelná energie jednoznačně, solární panely a elektrická auta jsou teď v kurzu. Sledoval bych společnosti jako Tesla a další v oblasti zelené energie. V biotechnologiích vidím velký pokrok třeba ve zdravotní diagnostice a léčbě nemocí. Fintech taky roste rychle, digitální platby se stávají normou, takže firmy jako Square nebo Revolut by měly mít potenciál.

Při rozhodování sleduju hlavně trendy na trhu a inovace. Start-upy sice můžou přinést velké zisky, ale riziko ztráty je taky vyšší než u zavedených firem. Takže hledám balanc mezi rizikem a potenciálním ziskem.

169 slov
1.7 minut čtení
15. 12. 2023
Veronika Koubová
Veronika Koubová