Charts.cz/Fórum/Musím platit DPH při prodeji NFT here?

Musím platit DPH při prodeji NFT here?

Zajímá mě jedna věc ohledně prodeje NFT. Když prodávám nějaké digitální umění jako NFT, musím na to platit DPH? Jak to vlastně funguje? Slyšel jsem, že při prodeji různých digitálních aktiv se na to vztahují různé daňové pravidla, ale nejsem si jistý, co přesně to znamená pro NFT. Je to něco jako prodej klasického umění nebo je to jinak? Pokud někdo prodává NFT, může se mu to vyplatit, ale co když pak zjistí, že musí platit vysoké daně? Ještě jsem se nesetkal s nikým, kdo by o tomhle konkrétně mluvil. Mohu se spolehnout na to, že je to osvobozeno od daně, nebo se mi pak může stát, že budu mít problém s finančním úřadem? A co když nakupuji NFT jako investici a chci je později prodat? Změní se něco v tomhle ohledu? Rád bych věděl, jestli je nějaký rozdíl mezi tím, když prodávám NFT jako soukromá osoba versus jako podnikatel. Jaké jsou moje povinnosti a jak se to vlastně počítá? Díky za jakékoli info k tomuhle tématu. Je to pro mě zatím dost šedá zóna a rád bych v tom měl jasno, než se do prodávání NFT pustím.

188 slov
1.9 minut čtení
19. 9. 2024
Ladislav Hampl
Ladislav Hampl

Když prodáváš NFT, tak to DPH řešíš podle toho, jestli jsi podnikatel nebo soukromá osoba. Pokud prodáváš jako podnikatel, tak na prodej NFT se vztahuje DPH, protože se to považuje za dodání zboží nebo služeb. V tom případě musíš odvádět DPH z prodeje jako u jakéhokoliv jiného zboží. Pokud ale prodáváš jako soukromá osoba, tak bys měl být od DPH osvobozený, pokud neprodáváš pravidelně a ve velkém. Ale pozor, může se stát, že když začneš prodávat víc a začne to vypadat jako podnikání, tak tě finančák začne sledovat.

Když nakupuješ NFT jako investici a plánuješ je prodat později, tak to může mít vliv na daně, pokud bys měl z toho zisk. Tady záleží na tom, jaký máš status – jako investor nebo podnikatel. Je dobrý si tohle všechno promyslet a možná se poradit s daňovým poradcem, abys předešel problémům s úřady. Je to fakt šedá zóna a každý případ může být jinej.

152 slov
1.5 minut čtení
20. 12. 2024
Karolína Stehlíková
Karolína Stehlíková

Při prodeji NFT se DPH obvykle platí, protože se to považuje za dodání služby nebo zboží. Pokud prodáváš jako podnikatel, měl bys DPH účtovat a odvádět. Když prodáváš jako soukromá osoba, záleží na tom, kolik za to dostaneš a jak často prodáváš. Můžeš mít problém s finančákem, pokud nebudeš mít všechno v pořádku a oni zjistí, že jsi prodával NFT bez daně. Co se týče investice, když kupuješ NFT a pak je prodáš, platí podobná pravidla. Musíš sledovat, jestli jsi překročil nějaký limit pro osvobození od daně. V každém případě je dobré se poradit s daňovým poradcem nebo si zjistit aktuální právní úpravy ohledně DPH na NFT, protože se to může měnit. Takže spíš pečlivě zvaž, co děláš, abys neměl později problémy.

122 slov
1.2 minut čtení
6. 1. 2025
Vlastimil Hájek
Vlastimil Hájek