Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je NFTs, do kterého chci investovat, dobrá koupě?

Jak zjistit, jestli je NFTs, do kterého chci investovat, dobrá koupě?

Když se rozhodujete investovat do NFTs, jak vlastně zjistit, zda je to dobrý krok? Co všechno byste měli zohlednit při výběru konkrétního díla nebo tokenu? Je důležité sledovat prestiž umělce nebo tvůrce, ale co dál? Jak moc ovlivňuje cenu rarity daného NFT? Měli byste se zaměřit na to, jak populární je projekt v komunitě a jestli má nějakou reálnou hodnotu, nebo jde jen o módní vlnu? Jak zjistit, jestli uživatelé platformy, na které je NFT prodáváno, mají důvěru a jaké jsou jejich zkušenosti? A co analýza trhu – jak moc by vás měla zajímat cena podobných tokenů a jejich vývoj v čase? Zajímalo by mě také, jestli někdo používá nějaké speciální nástroje nebo weby pro hodnocení potenciálu NFT před tím, než do něj vloží své peníze. Jaké faktory považujete za klíčové a na co si dát pozor? Víte o nějakých podvodech nebo varovných signálech, kterým bych se měl vyhnout? Jak moc vám pomohly rady ostatních uživatelů při rozhodování? A co vaše osobní zkušenosti s investicemi do NFT – co vám fungovalo a co ne?

174 slov
1.7 minut čtení
12. 4. 2023
Kamila Štefanová
Kamila Štefanová

Když se rozhoduješ, jestli investovat do NFT, tak je fajn se podívat na pár věcí. První je určitě umělec nebo tvůrce – jejich prestiž může hodně napovědět. Dál sleduj komunitu kolem projektu, jestli je aktivní a jak se o tom mluví na sociálních sítích. Rarity hraje roli, čím vzácnější, tím větší zájem, ale pozor, někdy to může být jen bublina. Zkus se kouknout na ceny podobných NFT a jak se vyvíjejí v čase – to ti dá představu o trhu. Co se týče platformy, tak mrkni na recenze a zkušenosti ostatních uživatelů, abys věděl, že nenakupuješ od podvodníků. Doporučuji používat nějaké analytické nástroje jako OpenSea nebo Rarity.tools pro lepší přehled. A varování? Dávaj si pozor na projekty, co slibují rychlý zisk bez jasného plánu, to jsou většinou podvody. Osobně mi pomohly skupiny a fóra s radama od ostatních, ale stejně to chce vlastní rozum a opatrnost.

146 slov
1.5 minut čtení
29. 8. 2024
Barbora Vorlová
Barbora Vorlová

Když se díváš na investici do NFTs, je dobrý mít na paměti pár základních věcí. První a asi nejdůležitější je umělec nebo tvůrce. Pokud už má nějaké úspěšné projekty za sebou, je to plus. Raritní NFT mají větší hodnotu, ale nezapomínej na poptávku – i rarita nic neznamená, když o to nikdo nestojí. Proto sleduj komunitu, jestli o projektu mluví, jestli se kolem něj něco děje. Zkus se podívat na sociální sítě, Discordy a další platformy, kde lidi sdílejí názory.

Analýza trhu je taky důležitá – zkontroluj podobné NFT a jak se jejich cena vyvíjela. Jestli vidíš vzrůstající trend, mohlo by to být dobré znamení. Ale dej si pozor na podvody – pokud něco vypadá moc dobře, aby to byla pravda, asi to tak bude. Různé weby jako OpenSea nebo Rarity.tools ti můžou pomoct zjistit více informací o konkrétních dílech.

Osobně jsem se setkal s tím, že nejlepší rady přicházely od lidí v komunitě, ale stejně tak se snažím mít vlastní úsudek. Když mám pocit, že to má potenciál, jdu do toho. Ale vždycky jsem opatrný a nenechávám se unést. Takže shrnuto: umělec, rarity, poptávka v komunitě a sledování trhu – to jsou klíčové faktory.

195 slov
2 minut čtení
16. 4. 2023
Jana Kopecká
Jana Kopecká