Proč je lepší investovat do ETF než do jednotlivých akcií?
Zajímalo by mě, co dělá ETF tak atraktivní volbou pro investory ve srovnání s individuálními akciemi. Jsem slyšel, že ETF nabízejí nějakou formu diverzifikace, ale přiznám se, že úplně nerozumím, jak to funguje a proč by to mohlo být výhodnější. Když investujete do jednotlivých akcií, máte možnost vybrat si konkrétní společnosti, které vás zajímají, ale na druhou stranu může být těžké vybrat ty správné a riskujete tím víc. Jak moc je tedy důležité mít to portfolio rozložené přes více akcií na jednu stranu a na druhou – není to vlastně jenom o tom, jaký máte instinkt pro výběr? Někteří lidé říkají, že ETF jsou méně rizikové, ale jak se to vlastně projevuje v reálném světě? Je pravda, že poplatky spojené s ETF jsou nižší než náklady na obchodování s jednotlivými akciemi? A co likvidita? Je snazší prodat ETF než jednotlivé akcie? Jak se vlastně dají použít ETF pro pasivní příjem? Je dobré mít v portfoliu obojí, nebo se mám soustředit jen na jedno? Co když chci investovat do specifických odvětví prostřednictvím jednotlivých akcií – neznamená to, že bych měl raději zvolit tyto společnosti místo ETF? Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do ETF a jaké byste doporučili pro někoho, kdo teprve začíná? Všechny tyto otázky mě trápí a bylo by skvělé slyšet názory a tipy od těch, kteří mají více zkušeností.