Charts.cz/Fórum/Kdy je čas na rebalancování investic?

Kdy je čas na rebalancování investic?

Zajímalo by mě, jak zjistit, kdy je potřeba rebalancovat své investice? Mám na mysli to, že jsem se teď dostal do situace, kdy se mi zdá, že některé moje investice začínají převládat a jiné mi zase klesly. Chtěl bych mít jistotu, že moje portfolio je stále vyvážené a odpovídá mým cílům a rizikovému profilu. Jaké signály mě mohou upozornit na to, že bych měl provést rebalancování? Je to jen o sledování procentuálního zastoupení jednotlivých aktiv v portfoliu, nebo jsou tu i další faktory, které bych měl mít na paměti? Taktéž bych rád věděl, zda existují nějaké konkrétní doporučení, jak často bych měl kontrolovat své investice a jestli je dobré se řídit nějakými pravidly nebo strategiemi. Děkuju za rady!

118 slov
1.2 minut čtení
13. 8. 2024
Robert Chalupa
Robert Chalupa

Rebalancování investic je důležitý krok, aby se udržela tvá předem daná strategie. Obecně platí, že bys měl rebalancovat, když se procentuální podíl jednotlivých aktiv v portfoliu odchýlí od tvého cílového rozložení o určité procento, třeba 5 nebo 10 %. Taky to může být dobré udělat při větších tržních pohybech, kdy některé akcie nebo fondy hodně vyrostou a jiné klesnou.

Je dobrý mít pravidelný plán - třeba každého půl roku nebo jednou ročně si portfolio zkontrolovat. Kromě toho má smysl koukat i na změny v tvém životě, jako jsou změny příjmů, výdajů nebo doba do důchodu. Můžeš mít jinou toleranci k riziku, takže tohle taky zohledni.

Někdo doporučuje držet se nějakých pravidel, aby ses vyhnul emocionálním rozhodnutím – prostě se řídit těmi percenty a nechat emoce stranou. Takže až uvidíš, že jedno aktivum tvoří víc, než chceš, je čas na rebalancování.

140 slov
1.4 minut čtení
7. 6. 2024
Marcela Dostálová
Marcela Dostálová

Rebalancování investic je důležité, když se ti portfolio odchýlí od tvých plánovaných alokací. Třeba se některé akcie nebo fondy hodně zhodnotily a teď máš víc v těch než v dluhopisech nebo jiných aktivech, co jsi chtěl. Dobrá praxe je kontrolovat to minimálně jednou za rok, ale klidně častěji, pokud trh dost skáče. Můžeš si nastavit nějaké procentuální limity – třeba když se aktivum odchýlí o víc než 5 nebo 10 % od cílové alokace, tak je čas na rebalancování. Takže sleduj nejen hodnotu portfolia, ale i ty cílové rozložení a případně i své investiční cíle. Je dobrý mít na paměti i změny ve tvém životě, jako změna zaměstnání nebo rodinná situace, co může ovlivnit tvůj rizikový profil. Takže jo, soustřeď se na to, jak vypadá tvoje alokace a jestli odpovídá tomu, co chceš dělat.

134 slov
1.3 minut čtení
5. 4. 2024
Rudolf Musil
Rudolf Musil