Charts.cz/Fórum/Na co se zaměřit při investování do dluhopisů v turbulentních časech?

Na co se zaměřit při investování do dluhopisů v turbulentních časech?

V poslední době jsem si uvědomil, jak moc se svět financí mění a jaký chaos panuje na trhu. Mám zájem o investice do dluhopisů, ale v těchto turbulentních časech mám pocit, že je to jako chodit po tenkém ledě. Mám několik otázek, na které bych rád znal názory ostatních. Je důležité se zaměřit na kreditní hodnocení emitentů dluhopisů, nebo je to v současnosti méně podstatné? Jak si mohu být jistý, že investuji do dluhopisů, které neohrozí moje úspory? Jaké faktory bych měl brát v úvahu ohledně úrokových sazeb a inflace? Myslíte, že je lepší investovat do státních dluhopisů nebo korporátních? A co s tím souvisí, jaký je váš názor na diverzifikaci portfolia při investování do dluhopisů nyní? Rád bych věděl, zda někdo z vás má zkušenosti s tím, jak reagovat na případné změny na trhu a jestli je dobré držet se dlouhodobě, nebo se snažit rychle reagovat na aktuální situaci. Díky za všechny rady a tipy!

156 slov
1.6 minut čtení
17. 9. 2021
Antonín Kolář
Antonín Kolář

Investování do dluhopisů teď fakt není jednoduchý. Určitě bych se zaměřil na kreditní hodnocení emitentů, i když teď to může vypadat jako menší priorita. Dobrý rating ti aspoň dá nějakou jistotu, že ten emitent nezkolabuje. Když jdeš do korporátních dluhopisů, tak se podívej na jejich finanční zdraví a odvětví, ve kterým působí.

Úrokový sazby a inflace teď hrajou velkou roli. Pokud úroky porostou, ceny dluhopisů klesnou, takže je dobrý být obezřetný a nebrat si hned dlouhodobý dluhopisy. Státní dluhopisy jsou sice většinou bezpečnější, ale výnosy nejsou tak vysoký. Korporátní můžou nabízet víc, ale máš tam víc rizika.

A k té diverzifikaci – rozhodně není špatný mít mix. Můžeš to rozdělit mezi státní a korporátní, případně přidat nějaký muni nebo high-yield dluhopisy pro vyšší výnosy. S trhem se snaž držet krok, ale nesnaž se pořád skákat z jedný investice na druhou. Dlouhodobě to většinou vychází líp. Takže jo, měj oči otevřený, ale klidně se drž svého plánu.

154 slov
1.5 minut čtení
23. 2. 2024
Michal Kašpar
Michal Kašpar

Když jde o investice do dluhopisů v těchto chaotických časech, určitě bych se zaměřil na kreditní hodnocení. To je fakt důležité, protože když se podíváš třeba na korporátní dluhopisy, hrozí ti riziko, že emitent může mít problémy a ty přijdeš o peníze. Takže raději vybírej firmy s dobrou bonitou.

Co se týče úrokových sazeb a inflace, tak to je teď dost klíčové. Jestli se úrokovky zvednou, ceny dluhopisů půjdou dolů. Můžeš přemýšlet o krátkodobějších dluhopisech, abys nebyl v takovém riziku.

Státní versus korporátní? No, státní dluhopisy jsou obecně bezpečnější, ale mají nižší výnos. Na druhou stranu korporátní mohou víc vydělat, ale s větším rizikem.

Diverzifikace portfolia je taky dobrý nápad. Nenechávej všechno v jedné kategorii dluhopisů – rozlož to mezi různé emitenty a typy.

A k těm změnám na trhu - spíš se drž dlouhodobě, než abys pořád skákal po trendech. Měj plán a hlídej si to. Drž se základních pravidel a buď opatrný.

154 slov
1.5 minut čtení
17. 4. 2024
Rudolf Kočí
Rudolf Kočí