Charts.cz/Fórum/Co to vlastně je staking a jak to funguje?

Co to vlastně je staking a jak to funguje?

Zajímalo by mě, co přesně znamená staking? Slyšel jsem o tom, že je to nějaký způsob, jak vydělávat na kryptoměnách, ale moc tomu nerozumím. Jak to vlastně funguje? Mám na mysli, jaký je proces a co všechno je potřeba udělat, abych mohl začít se stakingem? Můžete mi vysvětlit, jaké kryptoměny se pro staking používají a zda je to bezpečné? Jsem taky zvědavý na to, jaké výhody to přináší oproti jiným investičním strategiím. Je pravda, že můžu získat pasivní příjem z mých kryptoměn tímto způsobem? A co když chci své prostředky vybrat, je tam nějaká doba zámku nebo něco takového? Chtěl bych mít jasnou představu o tom, jestli je staking něco pro mě a jestli se mi to vyplatí. Děkuji za jakékoli informace a rady!

124 slov
1.2 minut čtení
6. 12. 2024
Roman Vobořil
Roman Vobořil

Staking je vlastně způsob, jak si na kryptoměnách vydělávat pasivně. Funguje to tak, že zamkneš určité množství kryptoměny, aby podpořil síť daného blockchainu. Ty pak dostáváš odměny za to, že pomáháš s ověřováním transakcí a zabezpečením sítě. Je to podobné jako úroky v bance, akorát tady jde o kryptoměny.

Pro staking se používají hlavně kryptoměny jako Ethereum (po přechodu na proof-of-stake), Cardano, Tezos nebo Polkadot. Aby si mohl začít, většinou musíš mít peněženku, která podporuje staking a určité minimum dané kryptoměny. Proces není složitý, jen si vybereš kryptoměnu a zvolíš, kolik chceš zamknout.

Bezpečnost závisí na tom, jakou měnu si vybereš a jak dobře se staráš o svoje klíče. Obecně platí, že staking je považovaný za bezpečnější než obchodování s kryptoměnami na burze. Výhody jsou v tom pasivním příjmu, což znamená, že nemusíš aktivně obchodovat.

Co se týče likvidity, některé kryptoměny mají dobu zámku, kdy nemůžeš své prostředky vybrat, což se liší podle měny. Takže pokud plánuješ investice na delší dobu a chceš trochu pasivního příjmu, staking by mohl být pro tebe zajímavý. Ale jako vždycky – buď opatrný a udělej si vlastní průzkum.

181 slov
1.8 minut čtení
24. 1. 2024
Kamila Kratochvílová
Kamila Kratochvílová

Staking je vlastně způsob, jak vydělávat na kryptoměnách tím, že je držíš a pomáháš zabezpečit síť. Funguje to tak, že blokové řetězce jako Ethereum 2.0, Cardano nebo Polkadot ti umožňují „uzamknout“ svoje tokeny a za to dostáváš odměny – něco jako úroky z banky.

Proces je docela jednoduchý. Nejprve si musíš pořídit kryptoměnu, která umožňuje staking. Pak si ji můžeš uložit do speciální peněženky nebo na burzu, kde se staking provádí. Některé platformy ti umožní začít s malými částkami a většinou tam není žádný velký technický problém.

K bezpečnosti – staking je obecně považován za bezpečnější než obchodování, ale pořád je tu riziko ztráty hodnoty kryptoměny. Je dobré si zjistit, jak dlouho trvá vybrání prostředků, protože některé sítě mají tzv. dobu zámku, kdy nemůžeš své tokeny vybrat. To se liší podle kryptoměny.

Co se týče výhod – jo, pasivní příjem z stakingu je jedna z největších výhod. Můžeš dostávat pravidelné odměny bez toho, abys musel neustále sledovat trh. Ale pamatuj, že to není úplná bezstarostnost; hodnota tvých aktiv se může měnit.

Takže jestli máš volné kryptoměny a nechceš je jen tak nechat ležet, staking může být fajn volba. Ale vždycky si důkladně prostuduj konkrétní kryptoměnu a podmínky stakingu.

194 slov
1.9 minut čtení
12. 8. 2024
Petra Pokorná
Petra Pokorná