Charts.cz/Fórum/Jak často vyplácí dividendy a jak to funguje?

Jak často vyplácí dividendy a jak to funguje?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi dividendami. Mám pocit, že se o tom hodně mluví, ale pořád mi to není úplně jasné. Jak často se vyplácí? Je to každý rok, čtvrtletně, nebo třeba jen jednou za čas? Co všechno ovlivňuje, kdy a kolik peněz dostanu, když investuji do akcií, které vyplácejí dividendy? Slyšel jsem, že některé společnosti mají pravidelný plán na vyplácení, zatímco jiné to dělají nepravidelně. Jak za to zodpovídají? A co se stane, když akcie klesnou nebo společnost má špatné výsledky – může to ovlivnit vyplácení dividend? Jaké jsou typické procenta, co lidé obvykle dostávají zpět? A ještě jedna věc – jak to vlastně funguje s reinvestováním dividend? To může být docela zajímavé, ale nevím přesně, jak na to. Zkrátka bych rád pochopil celý ten proces od začátku do konce. Díky předem za všechny rady a zkušenosti!

142 slov
1.4 minut čtení
25. 12. 2022
Václav Nečas
Václav Nečas

Takže, co se týče dividend, většina firem je vyplácí buď čtvrtletně, nebo ročně. U některých společností můžeš vidět i pololetní vyplácení, ale to je spíš výjimka. Jak často a kolik ti vyplatí záleží na zisku firmy a její politice ohledně dividend. Když firma vydělává, má větší šanci na pravidelné vyplácení, ale jestli výsledky nejsou dobré nebo akcie klesnou, tak klidně můžou dividendy snížit nebo zrušit. Každý rok se konají valné hromady, kde se rozhoduje o dividendech, takže si to firmy pečlivě plánují.

Co se týče toho kolik peněz dostaneš zpět, tak to hodně závisí na konkrétní firmě. Některé mají vysoký dividendový výnos kolem 4-6%, zatímco jiné dávají třeba jen 1-2%. Je dobrý sledovat tzv. "dividend aristocrats", což jsou firmy, co zvyšovaly dividendu každý rok po mnoho let.

A k tomu reinvestování – to je super způsob, jak zhodnotit investice. Místo abys bral peníze v hotovosti, můžeš je reinvestovat do dalších akcií a tím pádem ti to začne s časem růst rychleji díky složenému úročení. Většina brokerů nabízí programy pro automatické reinvestování dividend (DRIP), takže nemusíš nic extra řešit.

Celkově je to o tom sledovat výkon firmy a rozhodovat se na základě toho. Jakmile se do toho dostaneš, tak uvidíš, že to není zas tak složitý.

202 slov
2 minut čtení
17. 3. 2024
Ondřej Machač
Ondřej Machač

Dividendy se vyplácejí různě, záleží na společnosti. Může to být čtvrtletně, ročně nebo i jednou za čas, pokud mají nějaký zisk. Některé firmy mají plán a vyplácí pravidelně, jiné to dělají ad hoc. Výše dividendy závisí na ziscích firmy a její strategii. Když má firma špatné výsledky nebo akcie klesnou, může se rozhodnout dividendy snížit nebo úplně zrušit. Co se týče výnosu, tak většinou se pohybuje kolem 2-5% ročně, ale záleží na konkrétní společnosti a jejím výkonu. Reinvestování dividend znamená, že si místo peněz kupuješ další akcie, což ti může v dlouhodobém horizontu přinést víc peněz, protože ti tím narůstá podíl ve firmě. Takže když dostaneš dividendu, můžeš ji použít na nákup dalších akcií a tím zvětšit svůj zisk v budoucnu.

121 slov
1.2 minut čtení
4. 2. 2022
Zuzana Stehlíková
Zuzana Stehlíková