Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší ETF pro dlouhodobé investice?

Jaké jsou nejlepší ETF pro dlouhodobé investice?

Když přemýšlím o investicích, stále víc mě oslovují ETF. Vím, že jsou skvělou volbou pro diverzifikaci a zajištění stabilního růstu. Přemýšlím však, které konkrétní ETF jsou nejlepší pro dlouhodobé investice? Mám na mysli něco, co by mohlo přinést solidní návratnost a zároveň udržet riziko na rozumné úrovni. Zajímalo by mě, jestli byste doporučili nějaké specifické fondy, které se zaměřují na široké trhy nebo třeba na určité sektory, jako je technologie nebo zdravotnictví. Jaké máte zkušenosti s různými ETF a jejich výkonností v posledních letech? Myslíte si, že jsou některá ETF lépe připravena na budoucí vývoj trhu? Hledám tipy od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti a mohou poradit, na co si dát pozor a co sledovat při výběru správného fondu. Také by mě zajímalo, jaký by měl být ideální poměr nákladů versus výnosů u těchto ETF. Co říkáte na pasivní versus aktivní spravované fondy v tomto kontextu? Předem díky za všechny rady a názory!

154 slov
1.5 minut čtení
10. 3. 2023
Josef Trnka
Josef Trnka

Pokud hledáš dobrá ETF pro dlouhodobé investice, tak bych doporučil začít s těmi, co sledují široké trhy, jako je S&P 500. Například SPY nebo VOO jsou dost populární a mají nízké náklady. Díky tomu mají slušnou návratnost a diverzifikaci. Pro sektorové ETF bych určitě koukl na technologii, třeba QQQ nebo VGT, protože technologie pořád roste a budoucnost vypadá slibně. Zdravotnictví je taky zajímavý sektor, tam jsou fondy jako VHT nebo XLV. Co se týče aktivních versus pasivních fondů, tak většina lidí dává přednost pasivním kvůli nižším poplatkům a lepší výkonnosti v dlouhém horizontu. Ideální je mít nízký expense ratio, klidně pod 0,2 %, aby ti zbylo víc z výnosů. Při výběru se zaměř na historickou výkonnost, likviditu a samozřejmě na to, jestli ti fond sedí s tvými investičními cíli.

129 slov
1.3 minut čtení
22. 8. 2024
Soňa Pokorná
Soňa Pokorná

Když se zamýšlím nad ETF pro dlouhodobé investice, tak mám pár tipů. Třeba S&P 500 ETF, jako je SPY nebo IVV, jsou super na širokou diverzifikaci a historicky mají solidní výkonnost. Dalším dobrým kandidátem jsou technologické ETF, třeba QQQ, co sleduje Nasdaq. Technologický sektor teď frčí a myslím, že v budoucnu to bude pokračovat.

Pokud tě zajímá zdravotnictví, tak třeba XLV je fajn volba, má stabilní firmy a často odolává krizi. Co se týče nákladů, snaž se vybírat ETF s nízkými poplatky, pod 0,2% je ideál.

Pasivní ETF jsou většinou lepší než aktivně spravované fondy, protože mají nižší náklady a většina aktivních správců nedokáže dlouhodobě překonat trh. Vždycky kontroluj historické výkony a ratingy fondů. A nezapomeň na diversifikaci a pravidelný investiční plán, to ti pomůže snížit riziko.

127 slov
1.3 minut čtení
1. 9. 2024
Věra Burešová
Věra Burešová