Charts.cz/Fórum/Může se investování do NFT vyplatit i lidem s malým rozpočtem?

Může se investování do NFT vyplatit i lidem s malým rozpočtem?

Zajímá mě, jestli má smysl investovat do NFT, když mám jen malý rozpočet. Slyšel jsem, že některé NFT se prodávají za šílené částky a že trh je teď na vzestupu, ale co když mám jen pár set korun? Je možné najít nějaké dostupné NFT, které by mohly mít potenciál růstu? Jak moc se liší investování do NFT od jiných typů investic, jako jsou akcie nebo kryptoměny? A co když bych chtěl investovat do NFT z pohledu umění nebo sběratelství, dá se vůbec za malé peníze něco významného pořídit? Zajímalo by mě také, jaká jsou rizika, když člověk investuje s omezeným rozpočtem, a co bych měl brát v úvahu, než někam vložím své peníze. Je to vůbec rozumné rozhodnutí, nebo bych se měl držet tradičnějších možností? Rád bych slyšel názory těch, kteří už mají zkušenosti s tímto typem investování. Děkuju!

139 slov
1.4 minut čtení
25. 10. 2023
Renata Kopalová
Renata Kopalová

Investování do NFT s malým rozpočtem může být fakt výzva, ale není to nemožný. I s pár stovkami můžeš narazit na zajímavý projekty, hlavně pokud se podíváš na menší umělce nebo nováčky v prostoru. Trh se hodně mění a někdy i levný NFT může vyletět na ceně, ale je to fakt risk. Je dobrý se zaměřit na komunity kolem těch NFT, sledovat trendy a snažit se chytit něco, co má potenciál růst.

Co se týče rozdílů oproti akciím nebo kryptu – NFT jsou spíš o sběratelství a umění, zatímco akcie mají nějakou reálnou hodnotu firmy. Na druhou stranu, NFT trh je hodně volatilní a můžeš snadno přijít o prachy.

Rizika jsou jasná – kromě toho, že můžeš investovat do něčeho bez hodnoty, je tady i otázka úložiště a bezpečnosti. Musíš mít peněženku a dávat si pozor na podvody. Pokud to vezmeš jako hobby a nebudeš do toho dávat všechen svůj majetek, tak proč ne. Ale rozumím tomu, že pro tradičnější investice jako akcie nebo fondy je to asi bezpečnější cesta. Zvaž všechna pro a proti a třeba začni s malou částkou, abys viděl, jak to funguje.

184 slov
1.8 minut čtení
30. 1. 2024
Olga Stará
Olga Stará

Investování do NFT s malým rozpočtem může být výhodné, ale chce to rozvahu. Na trhu jsou i levnější NFT, které by mohly časem vzrůst na hodnotě. Klíč je hledat nová a méně známá díla nebo projekty, které zatím nejsou populární. Sběratelské umění a NFT se hodně liší od tradičních investic, jako jsou akcie – tady hraje roli i emoce a trendy. Rizika jsou dost vysoká, protože trh je velmi volatilní a neexistují žádné záruky. Můžeš snadno přijít o peníze, pokud se špatně rozhodneš. Před investicí si udělej důkladný průzkum, sleduj komunity kolem NFT a buď připraven na to, že to může být spíš koníček než vážná investice. Tradičnější možnosti jako akcie mají větší stabilitu, ale pokud tě baví digitální umění a sběratelství, tak proč ne zkusit něco malého? Ale fakt buď opatrný.

132 slov
1.3 minut čtení
17. 4. 2024
Jitka Němcová
Jitka Němcová