Charts.cz/Fórum/Co dělat s investicemi, když ceny komodit rostou kvůli konfliktům?

Co dělat s investicemi, když ceny komodit rostou kvůli konfliktům?

V poslední době mě opravdu zajímá, jak se chovat k investicím, když ceny komodit neustále rostou, přičemž za tím stojí různé konflikty a geopolitické napětí. Je jasné, že takové události mají značný dopad na trhy a já si nejsem jistý, co je nejlepší udělat. Mám několik různých investic, včetně akcií a pár ETF zaměřených na komodity, ale teď se obávám, že bych mohl přijít o peníze. Myslíte si, že bych měl své investice rychle přehodnotit? Jaké jsou obecně strategie pro ochranu portfolia v takových situacích? Je rozumné se zaměřit na alternativní investice jako jsou kryptoměny nebo zlato, nebo mám zůstat věrný akciím a čekat na stabilizaci trhu? Co byste doporučili udělat s hotovostí - mám ji držet a čekat na lepší příležitosti, nebo ji investovat do těchto rostoucích komodit? A co vaše osobní zkušenosti s podobnými situacemi? Jak jste se zachovali a jaké rozhodnutí vám nakonec pomohlo? Vlastně by mě zajímalo i to, jestli byste doporučili nějaké konkrétní nástroje nebo fondy, které mohou pomoci v časech volatility. Také se ptám, jestli někdo z vás zvažoval využití derivátů jako hedgingové strategie proti riziku ztrát? Je to vůbec dobrý nápad? Děkuji za všechny názory a tipy!

194 slov
1.9 minut čtení
27. 3. 2023
Milada Šindelářová
Milada Šindelářová

Když ceny komodit rostou kvůli konfliktům, je dobrý čas přehodnotit, co děláš se svým portfoliem. Je fakt, že geopolitické napětí může zamávat trhy, ale to neznamená, že bys měl panikařit. Zlato a jiné alternativní investice jako kryptoměny můžou být fajn pro diverzifikaci, ale zaměř se na to, co znáš a co ti sedí. Pokud máš akcie, zkus se podívat na firmy, které můžou těžit z rostoucích cen komodit – třeba energetiky nebo společnosti v oblasti těžby. Hotovost si držet je taky rozumné, ale neváhej ji investovat do komoditních ETF, pokud to cítíš jako správný krok. Deriváty můžou fungovat jako hedging, ale jsou složitější a musíš vědět, co děláš, jinak se dostaneš do problémů. Můj tip je sledovat situaci a mít plán – ideálně rozložit riziko mezi různé sektory a nepanikařit. Osobně jsem se párkrát spálil s rychlými rozhodnutími, takže radši teď víc přemýšlím a tvořím strategie na dlouhodobě.

148 slov
1.5 minut čtení
4. 7. 2023
Daniela Netolická
Daniela Netolická

Jo, to je teď fakt oříšek s těma komoditama. Když vidíš, jak ceny letí nahoru kvůli konfliktům, tak je jasné, že se ti to v portfoliu začíná kývat. Mě taky napadlo, jestli přehodnotit investice. Někdo říká, že zlato a stříbro jsou bezpečné přístavy v těchto časech, ale já bych se na to nedíval jako na jistotu.

Pokud máš nějaké ETF na komodity, tak by mohly zazářit, ale musíš být opatrný na volatilitu. S akciema to může být riskantní, protože firmy, co závisí na komoditách, mohou mít problémy. Zvaž si rozložení portfolia, třeba se zaměřit na sektory, co by mohly růst i v krizi - technologie nebo zdraví.

Hotovost je fajn mít jako rezervu pro případné příležitosti, ale zas se neboj investovat do něčeho, co podle tebe poroste. A deriváty? To je spíš pro pokročilé. Můžeš hedgovat riziko, ale pokud nejsi zkušený, můžeš se dost uříznout.

Osobně jsem zkoušel pár alternativních investic jako kryptoměny a zlaté ETF - někdy to vyšlo, někdy ne. Klíčový je diversifikovat a nezapomenout sledovat trh. V těhle časech je vždycky dobrý mít plán B.

178 slov
1.8 minut čtení
21. 5. 2023
Veronika Tichá
Veronika Tichá