Musím hlásit ztráty z investic do kryptoměn?
Když jsem začal investovat do kryptoměn, nikdy mě nenapadlo, že bych se mohl dostat do situace, kdy bych měl řešit otázku ztrát. Většina lidí mluví o tom, jak vydělávají na bitcoinech a dalších altcoinech a já jsem byl mezi těmi šťastlivci, ale pak najednou přišel pád trhu a moje investice šly dolů. Teď nevím, co s tím. Musím hlásit tyhle ztráty? Mám nějaké povinnosti vůči finančnímu úřadu nebo je to jen moje osobní věc? Vím, že pokud prodám své kryptoměny za nižší cenu, než za kterou jsem je koupil, tak by to mělo být ztráta, ale co když je jen držím a nesprodávám? Jak to funguje se zdaněním kryptoměn? Jsou nějaké výjimky nebo speciální pravidla pro investory, kteří se rozhodli pro různé typy digitálních aktiv? Je mi jasné, že je dobré mít přehled o svých investicích, ale zajímalo by mě, jestli bych měl být obzvlášť opatrný, když jde o kryptoměny. Jaké jsou vlastně moje povinnosti jako investora v této oblasti? Když už mluvíme o ztrátách, mohu je nějakým způsobem uplatnit na daních nebo si je odečíst? A co když investuji do několika různých kryptoměn – musí být všechny tyto ztráty hlášeny nebo se to počítá jako souhrn? Jak byste doporučili evidovat a sledovat tyto ztráty tak, aby bylo všechno v pořádku a abych se vyhnul případným problémům v budoucnu? Děkuju za jakékoliv rady.