Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší doba na nákup ETF?

Kdy je nejlepší doba na nákup ETF?

Zajímalo by mě, jak zjistit, kdy je vlastně nejlepší doba na nákup ETF. Vím, že trhy jsou neustále v pohybu a ceny se mění každou minutu, což je docela matoucí. Slyšel jsem, že někteří investoři sledují tržní trendy nebo čekají na určité signály, ale já nevím, co všechno bych měl brát v úvahu. Je lepší nakupovat na základě nějakých historických dat nebo spíš sledovat ekonomické zprávy a události, které by mohly ovlivnit ceny? A co třeba sezónnost – existují nějaké měsíce nebo čtvrtletí, kdy je nákup ETF výhodnější? Taky se mi zdá, že investice do ETF se hodně liší od klasických akcií a potřebuju si ujasnit, jestli bych měl být při rozhodování o načasování opatrný. Má smysl čekat na pokles trhu nebo se snažit „timing“ trhu a chytit se do momentu, kdy cena výrazně klesne? Jak to děláte vy? Jaké strategie používáte pro určení té správné chvíle na nákup? Díky za jakékoliv rady!

153 slov
1.5 minut čtení
3. 6. 2022
Emil Šťastný
Emil Šťastný

Nejlepší doba na nákup ETF je fakt těžký zjistit. Většina lidí doporučuje nenechat se unést poklesy a spíš investovat pravidelně, třeba každý měsíc. Hodně záleží na tom, co sleduješ – jestli tržní trendy, nebo ekonomické zprávy. Když je nějaká velká událost, jako recese nebo krize, ceny často klesnou. To může být dobrý čas na nákup, ale zase nikdo neví, kdy trh vystřelí nahoru.

Sezónnost taky hraje roli – některé měsíce bývají lepší pro nákupy než jiné, ale to se mění rok od roku. Důležitý je mít dlouhodobou perspektivu. Timování trhu je riskantní a většina expertů říká, že se na to moc spoléhat nedá. Takže radši kupuj s rozumem a nesnaž se chytit každého poklesu. Drž se svých plánů a investuj podle toho, co máš za cíl.

126 slov
1.3 minut čtení
13. 5. 2024
Jiří Cibulka
Jiří Cibulka

Nejlepší doba na nákup ETF je dost subjektivní, ale většinou platí, že jde o dlouhodobé investice, takže bys neměl být příliš zaměřený na krátkodobé výkyvy. Mnoho investorů doporučuje průměrování nákladů, což znamená nakupovat pravidelně bez ohledu na cenu. Tím snížíš riziko, že nakoupíš ve špatnou chvíli.

Co se týče ekonomických zpráv a trendů, je dobré je sledovat, ale nezapomínej, že trhy reagují mnohdy nepředvídatelně. Někdo říká, že je lepší koupit v poklesu – to může fungovat, ale nikdo neví, kdy je ten nejnižší bod. Sezónnost taky hraje roli; někdy může být na začátku roku lepší doba pro nákup.

Investování do ETF ti dává možnost diverzifikace, což je fajn, protože ti to rozkládá riziko. Takže celkově asi doporučuji spíše delší horizont investování než snažit se "timing" trhu – to málokomu vychází.

128 slov
1.3 minut čtení
18. 6. 2023
Josef Vlk
Josef Vlk