Charts.cz/Fórum/Dobrý tip na ETF pro začátečníka?

Dobrý tip na ETF pro začátečníka?

V poslední době jsem se začal zajímat o investice a slyšel jsem hodně o ETF a jejich výhodách, ale stále se v tom ještě úplně nevyznám. Mohl by mi někdo doporučit nějaké dobré ETF, které by byly vhodné pro úplné nováčky jako jsem já? Zajímají mě především možnosti, které jsou méně rizikové a mají nějakou historii úspěšnosti. Slyšel jsem něco o indexových ETF, ale nevím, jestli je to to pravé pro mě. Jaké konkrétní fondy byste doporučili a proč? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru? Mám také zájem o náklady a poplatky spojené s těmito fondy. Pokud máte zkušenosti nebo nějaký tip, jak začít investovat do ETF, budu moc rád za každou radu! Díky moc!

118 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2024
Jana Vrbová
Jana Vrbová

Pokud jsi začátečník, tak indexový ETF je určitě dobrá volba. Můžeš zkusit třeba SPDR S&P 500 ETF (SPY) nebo Vanguard Total Stock Market ETF (VTI). Tyto fondy sledují široké trhy a mají dlouhou historii, což je fajn pro menší riziko.

Důležité je koukat na náklady – nízké poplatky ti pomůžou udržet víc z tvých výnosů. Taky bys měl zvážit likviditu a objem obchodování, čím víc, tím líp. Nezapomeň si udělat vlastní průzkum, jak se fondy chovají v různých tržních podmínkách.

Jako nováček bych doporučil začít s menším množstvím peněz a sledovat, jak to funguje. A hlavně – nepanikař, když trhy klesnou, to se děje. Drž se dlouhodobého investování a měl bys být v pohodě.

114 slov
1.1 minut čtení
25. 6. 2023
Hana Sedláčková
Hana Sedláčková

Když začínáš s investicema do ETF, tak určitě doporučuju podívat se na indexový fond jako je SPDR S&P 500 ETF (SPY) nebo Vanguard S&P 500 ETF (VOO). Tyhle fondy sledujou výkon S&P 500, což je vlastně 500 největších firem v USA. Historicky mají docela solidní výnosy a jsou považovaný za méně rizikový, protože diverzifikujou tvoje investice napříč vícero sektory.

Další možností by mohl být i Vanguard Total Stock Market ETF (VTI), ten ti poskytne expozici k celému americkému akciovému trhu, což je taky fajn.

Co se týče nákladů, tak se dívej na TER (total expense ratio), čím nižší tím lepší. Mnoho z těchto ETF má TER pod 0,1%, což je super. Nezapomeň si taky zjistit, jaké jsou poplatky u tvého brokera za obchodování s těmito fondy. Některý brokerské platformy nabízejí i bezpoplatkový obchodování s určitými ETF.

Jinak pro začátečníka je dobrý mít na paměti investiční horizont - čím déle plánuješ investovat, tím větší riziko můžeš vzít, ale pro začátek je rozumný držet se těch osvědčených indexových ETF.

167 slov
1.7 minut čtení
21. 4. 2024
Nikola Janková
Nikola Janková