Charts.cz/Fórum/Jak začít s likviditními pooly a co potřebuji vědět?

Jak začít s likviditními pooly a co potřebuji vědět?

Zdravím všechny, zajímalo by mě, jak vlastně začít s likviditními pooly. Slyšel jsem, že to může být skvělý způsob, jak vydělat peníze a získat pasivní příjem, ale vůbec nevím, kde začít. Co všechno k tomu potřebuji? Musím mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti? A jaké platformy jsou nejlepší pro začátečníky? Zatím jsem se setkal s pojmy jako DeFi, AMM a impermanent loss, ale upřímně, moc tomu nerozumím. Můžete mi prosím vysvětlit, jak to funguje v reálu? Jaké kryptoměny bych měl zvážit pro investici do poolů a jak se chránit před riziky spojenými s likviditou? A co říkáte na poplatky a výnosy z těchto poolů? Je to opravdu tak výhodné, jak se říká? Děkuji všem za vaše tipy a rady! A pokud máte nějaké osobní zkušenosti nebo příběhy, budu rád, když je sdílíte.

132 slov
1.3 minut čtení
27. 3. 2023
Marie Charvátová
Marie Charvátová

Takže, likviditní pooly jsou fakt zajímavá věc, ale je dobrý mít na paměti pár věcí. V podstatě jde o to, že poskytuješ likviditu do poolu a za to dostáváš odměny v podobě poplatků z transakcí. Musíš si ale dávat pozor na impermanent loss, což je ztráta, která se stane, když se ceny těch dvou tokenů, co do poolu dáš, hodně změní. Základní znalosti o DeFi a AMM ti určitě pomůžou, ale nemusíš být expert. Můžeš začít třeba na platformách jako Uniswap nebo SushiSwap – jsou uživatelsky přívětivé a mají dost informací pro newbie. Doporučuji začít s stablecoiny, protože ty mají menší volatilitu a tím pádem i menší riziko ztrát. Co se výnosů týče, může to být slušné, ale záleží na poplatcích a tom, jak velký je objem obchodování v poolu. Takže to chce trochu zkoušet a sledovat trh. Hlavně si nezapomeň udělat vlastní průzkum a neinvestuj víc, než si ochotný ztratit.

151 slov
1.5 minut čtení
23. 4. 2024
Jana Králová
Jana Králová

Takže, likviditní pooly jsou docela fajn způsob, jak se dostat do DeFi a trochu si přilepšit. Základ je, že tam vložíš nějaké kryptoměny a dostaneš za to tokeny, které ti dávají nárok na část poplatků z obchodování. Ty poplatky jsou to, co ti dělá pasivní příjem. Musíš ale mít na paměti, že když ceny kryptoměn výrazně kolísají, můžeš přijít o část hodnoty, což je ten impermanent loss, o kterém jsi slyšel.

Pro začátek doporučuji nějakou známou platformu jako Uniswap nebo SushiSwap. Jsou uživatelsky přívětivé a spousta lidí tam začíná. Co se týče kryptoměn, obvykle je dobrý mít v poolu stabilní coiny jako USDC nebo DAI vedle nějaké volatilnější měny jako ETH. Tím si trochu snížíš riziko.

Poplatky se různí podle platformy a poolu, ale většinou platíš procento z objemu obchodu, což může být fajn, pokud je pool aktivní. Ale pozor, ne všechno je zlato – výnosy se liší a někdy to může být jen pár procent ročně. Hlavně se nezapomeň podívat na podmínky a zjistit si, jaké jsou rizika. Zkus si před tím přečíst nějaký článek nebo video o tom, jak fungují likviditní pooly. Hodně štěstí!

186 slov
1.9 minut čtení
21. 12. 2024
Vlastimil Vyskočil
Vlastimil Vyskočil