Charts.cz/Fórum/Jak mohu rozložit své investice mezi akcie a kryptoměny?

Jak mohu rozložit své investice mezi akcie a kryptoměny?

Zajímá mě, jak správně rozložit své investice mezi akcie a kryptoměny. Slyšel jsem spoustu různých názorů, ale pořád nevím, jak začít. Mám nějaké úspory, které bych chtěl investovat, ale bojím se, že bych mohl udělat špatné rozhodnutí. Jaké jsou nejlepší strategie pro diverzifikaci portfolia? Kolik procent bych měl dát do akcií a kolik do kryptoměn? Měli byste nějaké tipy na konkrétní akcie nebo kryptoměny, které by stálo za to zvážit? A co třeba trhy? Jak moc by měly ovlivnit moje rozhodnutí? Taky jsem slyšel, že by bylo dobré mít dlouhodobý horizont a nepanikařit při krátkodobých výkyvech. Co si o tom myslíte? Jak se vlastně vy rozhodujete mezi těmito dvěma možnostmi? Jaký je ideální poměr v současné době? Je lepší být více konzervativní s akciemi nebo víc riskovat s kryptoměnami? Budu vděčný za všechny názory a doporučení, protože se mi v tomhle světě opravdu těžko orientuje.

145 slov
1.5 minut čtení
14. 6. 2022
Helena Bartošová
Helena Bartošová

Jasně, to je věčné dilema. Rozložení investic mezi akcie a kryptoměny záleží na tom, jak moc jsi ochotnej riskovat. Obecně se doporučuje mít spíš konzervativnější přístup, takže třeba 70% do akcií a 30% do kryptoměn je pro začátečníka v pohodě. Ale pokud jsi víc odvážnej, tak klidně i 50/50 může fungovat.

S akciema je dobrý koukat na stabilní firmy s dobrou historií – třeba technologický giganty jako Apple nebo Microsoft. U kryptoměn bych spíš šel do těch známějších jako Bitcoin nebo Ethereum, ty mají větší šanci na úspěch.

Trhy určitě hrajou roli, teďka je všude kolem dost volatility, tak to chce mít dlouhodobý horizont. Nejde jen o krátkodobý výkyvy, ale spíš o celkový trend. Když tě znepokojují fluktuace, zvaž radši menší investice a pomalu se uč. A hlavně – nedávej do toho všechnu svou úsporu, měj rezervu pro nečekaný situace.

139 slov
1.4 minut čtení
26. 4. 2023
Martina Vacková
Martina Vacková

Zdravím, rozložení investic mezi akcie a kryptoměny záleží na tvé toleranci k riziku a investičních cílech. Obecně se doporučuje, když jsi konzervativní investor, mít třeba 70-80 % v akciích a 20-30 % v kryptoměnách. Pokud jsi víc riskantní typ, můžeš to otočit. Vždycky je dobrý mít nějakou rezervu v hotovosti, aby ses vyhnul panice při poklesech trhu.

Když vybíráš konkrétní akcie, zaměř se na firmy s dobrou historií a stabilními výnosy. Například velké technologické společnosti nebo dividendové akcie jsou často bezpečnější volba. U kryptoměn je to složitější, Bitcoin a Ethereum jsou relativně stabilnější, ale i tam platí, že trh je dost volatilní.

Ohledně trhů – sleduj trendy a zprávy, ale nenech se jimi příliš ovlivnit. Dlouhodobý horizont je rozhodně klíčový, protože krátkodobé výkyvy tě můžou zbytečně stresovat. Měj plán a drž se ho. Hlavně buď trpělivý a snaž se nespekulovat. Hodně štěstí!

140 slov
1.4 minut čtení
12. 2. 2024
Eva Pernicová
Eva Pernicová