Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat s malým rozpočtem?

Jak začít investovat s malým rozpočtem?

Zamýšlím, jak se dostat do světa investic, ale mám jenom pár tisíc korun, a tak se ptám, jak to vlastně celé funguje. Co všechno bych měl zvážit, když chci začít investovat s malým rozpočtem? Je možné vůbec něco smysluplného dosáhnout, když nemám na účtu miliony? Uvažoval jsem o akciích nebo kryptoměnách, ale obávám se, že bych mohl přijít o peníze. Jaké jsou nejlepší možnosti pro investování s nízkým kapitálem? Mám také slyšel o nějakých platformách pro obchodování, kde si můžu koupit kus akcie nebo investice do ETF. Tyto možnosti mě lákají, ale nevím, jestli je to pro mě to pravé. Jak začít a na co si dávat pozor? Měl bys také zmínit nějaké konkrétní tipy nebo strategie, které by mohly pomoci lidem jako jsem já? A co pasivní příjem? Je možné ho vybudovat i s malým rozpočtem, nebo je to spíše otázka velkých investic? Budu moc rád za každou radu a zkušenost.

152 slov
1.5 minut čtení
3. 7. 2021
Tereza Strnadová
Tereza Strnadová

Takže, investování s malým rozpočtem je fakt možný a hodně lidí to dělá. Nejlepší je začít s nějakýma ETF, což jsou fondy, který obsahují různý akcie, a ty si můžeš koupit i po kouskách. To ti pomůže rozložit riziko, protože investuješ do víc jaky najednou.

Pak je tu možnost robo-poradců, co ti s tím pomůžou a investujou za tebe podle tvých cílů a rizikový tolerance. Co se týče kryptoměn, tak bacha na ně, sou dost volatilní a můžeš rychle ztratit.

Doporučuji taky pravidelně investovat menší částky – třeba měsíčně. Tím se vyhneš snaze trefit ten nejlepší moment na trhu. A co se pasivního příjmu týče, můžeš zvážit dividendový akcie nebo P2P půjčky, ale ty už vyžadují trošku víc zkušeností.

Nezapomeň si udělat průzkum a zjistit, co ti nejvíc sedí. Dobře si rozmysli svoje cíle a časovej horizont – to hodně ovlivní tvoje rozhodnutí. A hlavně buď trpělivej! Nikdy neinvestuj peníze, který potřebuješ hned zpátky.

152 slov
1.5 minut čtení
11. 4. 2024
Roman Vobořil
Roman Vobořil

Investování s malým rozpočtem je určitě možné a začít můžeš klidně i s pár tisíci. První věc, co bys měl udělat, je vybrat si platformu pro investování. Dneska je spousta brokerů, kde můžeš obchodovat akcie nebo ETF a některé z nich ti umožní koupit i zlomek akcie, což je super, když nemáš na celou. Zároveň se podívej na poplatky, protože ty ti můžou dost zmenšit výnosy.

Pokud uvažuješ o akcích, zkus začít s nějakými stabilními firmami nebo fondy, které mají dlouhodobý růst. Kryptoměny jsou hodně riskantní, takže pokud nemáš zkušenosti, možná by bylo lepší se jim na začátku vyhnout. Přemýšlej o dlouhodobém horizontu – investuj do něčeho, o čem si myslíš, že poroste v budoucnu.

Co se týče pasivního příjmu, tak ano, i s malým kapitálem se dá něco vybudovat! Například zainvestování do dividendových akcií nebo ETF může generovat příjem. Je dobrý mít diversifikaci – nedávej všechny peníze do jedné investice.

A hlavně nezapomeň na vzdělávání! Čti články, sleduj videa a uč se od těch, co už mají zkušenosti. Investování není sprint, ale maraton.

172 slov
1.7 minut čtení
24. 9. 2024
Lucie Kafková
Lucie Kafková