Charts.cz/Fórum/Kde hledat zajímavé NFT umění pro investice?

Kde hledat zajímavé NFT umění pro investice?

Přemýšlím o tom, že bych začal investovat do NFT umění, ale vůbec nevím, kde začít. Slyšel jsem, že NFT může být skvělou příležitostí, jak diversifikovat své portfolio a možná i získat nějaký pasivní příjem. Jenže když se podívám na trh, jsem z toho zmatený. Existuje tolik platforem a webů, kde se točí digitální umění, ale jak poznat, co je opravdu zajímavé a co má potenciál? Zajímalo by mě, zda existují nějaké osvědčené stránky nebo komunity, kde lidé sdílejí tipy na kvalitní NFT projekty. Je dobré sledovat některé umělce nebo kolekce, které by mohly mít větší hodnotu v budoucnu? Jak často se mění trendy v NFT umění a jak mohu zjistit, co je "in"? Chtěl bych také vědět, jestli má smysl se zaměřit na určité žánry nebo typy umění spíše než být otevřený všemu. Jaké jsou zkušenosti ostatních investorů? Na co si dát pozor při výběru NFT? A co třeba sociální sítě jako Twitter nebo Discord? Může tam člověk najít dobré informace nebo se spíše jedná o místo pro spekulace? Rád bych slyšel názory lidí, kteří už v tom mají nějakou praxi a můžou mi dát pár tipů do začátku.

189 slov
1.9 minut čtení
5. 3. 2023
Vladimíra Ševčíková
Vladimíra Ševčíková

Zajímavé NFT umění můžeš najít na několika různých platformách. Nejznámější jsou Opensea, Rarible nebo Foundation. Na těchto stránkách se často objevují nové a populární projekty. Doporučuji sledovat Discord servery a Twitter profily umělců a kolekcí, to je fajn místo, kde se sdílejí novinky a tipy. V komunitě jsou lidé, co mají přehled o trendech, takže se neboj zeptat.

Co se týče trendů, ty se mění fakt rychle, takže sleduj, co je aktuálně „in“ – někdy to může být digitální umění, jindy zase 3D modely nebo virtuální pozemky. Určitě se zaměř na určité žánry, co tě zajímají, ale buď otevřený i novinkám. Sleduj umělce, co mají už nějakou historii a fanouškovskou základnu.

Nezapomínej si dávat pozor na podvodníky a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Mnoho spekulací se děje na sociálních sítích, tak buď kritický k informacím, co tam najdeš. Většinou je dobré mít vlastní názor a ne jen kopírovat ostatní. Hodně štěstí!

152 slov
1.5 minut čtení
17. 1. 2025
Bohuslav Dunka
Bohuslav Dunka

No tak tohle je těžký téma. Já jsem začal na OpenSea, to je jedna z největších platforem, kde najdeš spoustu NFT. Když tam brouzdáš, sleduj trendy, co se prodává. Další fajn místo je Rarible – má to nějaký odlišnosti a taky tam najdeš zajímavé kousky. Pak je super prozkoumat komunitu na Discordu, hodně projektů tam má vlastní servery, kde se diskutuje o novinkách a roadmapách. Twitter je taky dobrej, tam umělci často sdílí svý práce a info. Sledovat značky nebo umělce, co už udělali úspěch, může být dobrá strategie. Většinou se vyplatí dívat na to, co lidi fakt chtějí a co má příběh. Trendy se mění dost rychle, takže je fajn mít oči otevřený a sledovat, co frčí. A jo, zaměřit se na určité žánry může být rozumný – klidně si vyber něco, co tě baví nebo co má nějakou hodnotu v reálném světě. Důležitý je si dávat pozor na projekty s dobrou komunitou a transparentními informacemi. Spekulace jsou sice lákavý, ale lepší je mít nějaký faktický základ pro investici.

170 slov
1.7 minut čtení
17. 12. 2024
Petra Pokorná
Petra Pokorná