Charts.cz/Fórum/Má smysl investovat do NFT, když nemám zkušenosti?

Má smysl investovat do NFT, když nemám zkušenosti?

Nedávno jsem se dostal k tématu NFT a musím říct, že je to pro mě naprosto nový svět. Slyšel jsem o tom, jak lidé vydělávají na digitálním umění, sběratelských kartách a dokonce i na meme, ale vůbec nevím, kde začít. Mám nějaké ušetřené peníze a trochu mě láká myšlenka investice do něčeho tak inovativního jako jsou NFT, ale nejsem si jistý, jestli bych měl skočit do takového rizika bez předchozích zkušeností. Je to něco, co by mohl zvládnout někdo jako já, kdo má spíše základní znalosti o financích a investování? Nebo je to spíše doména pro profesionály nebo lidi, co už v tom mají nějakou praxi? Jak se vlastně určuje hodnota NFT? Měl bych se bát podvodů nebo ztráty peněz? A co když se rozhodnu investovat a pak zjistím, že to není taková bomba, jak jsem si myslel? Není lepší počkat a podívat se na to z povzdálí? Vím, že každá investice nese riziko, ale jak velké je to právě u NFT? Nechci investovat do něčeho, čemu vůbec nerozumím. Dává smysl začít s malými částkami nebo je lepší se tomu vyhnout úplně? Rád bych slyšel názory lidí, kteří už do NFT investovali nebo se tím zabývají delší dobu. Jak jste začínali vy? A co byste poradili někomu, kdo nemá žádné zkušenosti?

211 slov
2.1 minut čtení
11. 3. 2024
Bedřich Drábek
Bedřich Drábek

Investovat do NFT bez zkušeností je docela riskantní, ale není to nemožné. Hodně lidí teď zkouší investice do digitálního umění a sběratelských kousků, protože je to trendy a může to přinést slušné zisky. Ale pozor, hodnota NFT je dost subjektivní a závisí na poptávce a trendech, což se může rychle měnit.

První věc je si udělat důkladnej průzkum. Zjisti, jak fungují platformy jako OpenSea nebo Rarible a co vlastně kupuješ. Můžeš začít s malými částkami, abys zjistil, jak to celé funguje, ale buď opatrnej na podvody – některé projekty jsou okrajové a můžeš o peníze snadno přijít. Zkus investovat do něčeho, co tě zajímá nebo co má potenciál růst v budoucnu.

Není vůbec špatný nápad počkat a sledovat trh, než se rozhodneš investovat větší sumu. A jestli se rozhodneš jít do toho, měj na paměti, že investice do NFT můžou být hodně volatilní a není zaručeno, že na tom vyděláš. Takže jo, klidně zkusit s nízkou částkou může dávat smysl, ale pořád buď opatrnej a informovanej.

166 slov
1.7 minut čtení
12. 1. 2025
Antonín Hlaváč
Antonín Hlaváč

Investice do NFT, když nemáš zkušenosti, může být fakt složitý. Tohle je dost nový trh a hodně lidí skutečně neví, co dělají. Hodnota NFT se určuje hlavně podle poptávky, rarity a někdy i podle toho, kdo to prodává – známí umělci nebo populární projekty můžou mít víc na ceně. Ale bacha na podvody a spekulace, je to tu dost rozšířené.

Pokud se rozhodneš investovat, určitě začni s malými částkami. Je lepší ztratit pár stovek než tisíce. Zkoušet něco nového je fajn, ale pokud tomu pořádně nerozumíš, je lepší si to nejdřív nastudovat a sledovat trh z povzdálí. Nakonec můžeš zjistit, že investice do NFT není taková bomba, jak se zdálo. Někdo doporučuje začít tím, že si koupíš něco levného nebo se podíváš na platformy jako OpenSea nebo Rarible, abys viděl, jak to funguje.

Takže jo, jestli máš zájem, klidně se do toho ponoř, ale buď opatrnej a udělej si domácí úkoly.

150 slov
1.5 minut čtení
7. 1. 2025
Adéla Tomešová
Adéla Tomešová