Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy?

Jaký je rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně investování, konkrétně bych se chtěl zeptat, jaký je vlastně rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy. Jak jsem tak přemýšlel, oba tyto typy dluhopisů mi připadají jako zajímavé možnosti pro investice, ale úplně si nejsem jistý, jak se liší. Myslím tím nejen v tom, kdo je vydává, ale taky v tom, jaký mají třeba rizikový profil nebo výnosy. Vím, že státní dluhopisy jsou nějak spojeny se státem a jeho zárukou, ale co to přesně znamená? A co korporátní dluhopisy? Jsou v nich nějaké skryté rizika? Jaké faktory bych měl zohlednit při rozhodování, zda investovat do jednoho nebo druhého? A co třeba likvidita nebo doba splatnosti, hraje to nějakou roli? Taky by mě zajímalo, jestli jsou státní dluhopisy obecně považovány za bezpečnější investici než ty korporátní. Mám v plánu rozložit své investice a rád bych se dozvěděl víc o tom, co všechno bych měl zvážit při výběru mezi těmito dvěma možnostmi. Díky moc za odpovědi!

159 slov
1.6 minut čtení
22. 1. 2024
David Dunka
David Dunka

Státní dluhopisy jsou vlastně půjčky, které dáváte státu, takže je to hodně bezpečné, protože stát obvykle nespadne. Mají nižší výnosy, ale jistotu zpětného vyplacení. Na druhou stranu korporátní dluhopisy vydávají firmy a tam už je to riskantnější – pokud firma zkrachuje, můžete přijít o peníze. Ale většinou nabízejí vyšší úrokové sazby než státní dluhopisy.

Riziko je teda u korporátních dluhopisů vyšší, záleží na bonitě firmy, takže je dobrý si zjistit její rating. Doba splatnosti a likvidita taky hrajou roli – státní dluhopisy jsou většinou snadno prodejné na trhu. Takže si promysli, jestli chceš stabilitu a menší výnos nebo víc rizika s možností vyšších zisků. Rozložení investic mezi oba typy může být dobrý způsob, jak minimalizovat riziko.

116 slov
1.2 minut čtení
23. 8. 2023
Stanislav Macek
Stanislav Macek

Státní a korporátní dluhopisy se fakticky liší v tom, kdo je vydává. Státní dluhopisy vydává vláda, což znamená, že jsou obvykle považovány za bezpečnější investici, protože mají tendenci být kryté příjmy ze daní a státními zárukami. To znamená, že riziko defaultu (nesplácení) je u nich nižší než u korporátních dluhopisů. Na druhou stranu korporátní dluhopisy vydávají firmy a ty mohou mít větší výnosy, ale taky vyšší riziko. Když firma zkrachuje, tak se s jejimi dluhopisy může stát cokoliv.

Pokud jde o likviditu, státní dluhopisy obvykle nabízejí lepší likviditu, což znamená, že je snadněji prodáš na trhu. Doba splatnosti může být různá u obou typů, ale státní dluhopisy mají tendenci mít delší dobu splatnosti. Při rozhodování bys měl zvážit svůj investiční horizont a toleranci k riziku. Pokud hledáš stabilitu a nižší riziko, státní dluhopisy by mohly být lepší volba. Pokud naopak chceš vyšší výnos a jsi připraven akceptovat větší riziko, pak bys mohl zkusit korporátní.

Rozložení investic mezi oba typy může být rozumný přístup, abys minimalizoval riziko a zároveň získal zajímavější návratnost.

170 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2024
Petr Hrdý
Petr Hrdý