Charts.cz/Fórum/Jaké ETF jsou dobré pro začátečníky?

Jaké ETF jsou dobré pro začátečníky?

Chtěl bych se zeptat, jaká ETF by byla vhodná pro někoho, kdo teprve začíná s investováním. Vím, že ETF jsou považovány za skvělou možnost, jak diverzifikovat portfolio a minimalizovat riziko, ale mám pocit, že s tak velkým množstvím různých fondů je těžké se orientovat. Jaké faktory bych měl při výběru zohlednit? Mám na mysli třeba nákladovost, likviditu nebo minulou výkonnost. A co si myslíte o různých sektorech jako technologie, zdravotnictví nebo energetika? Myslíte, že je rozumné investovat do tematických ETF, nebo raději zvolit něco široce diversifikovaného, jako je celosvětový index? Také mě zajímá, jestli máte nějaké konkrétní tipy na fondy, které byste doporučili pro začátečníky. Je lepší investovat do českých ETF nebo spíše do těch zahraničních? Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do ETF v prvních krocích? Děkuju moc za rady!

131 slov
1.3 minut čtení
10. 10. 2024
Marie Švecová
Marie Švecová

Takže pokud jsi začátečník, tak bych doporučil se podívat na ETF, které sledují nějaké široké indexy, třeba S&P 500 nebo MSCI World. Tyhle ti dají dobrý základ, protože jsou diversifikované a pokrývají spoustu různých sektorů. Nákladovost je důležitá, takže čím nižší poplatky, tím lepší. Likvidita je taky dobrý faktor - čím víc se s ETF obchoduje, tím snadněji ho prodáš.

Pokud chceš zkusit sektory, technologie jsou teď hodně trendy, ale je to riskantnější, protože ty akcie můžou kolísat. Zdravotnictví je stabilnější.

Tematické ETF můžou být zajímavé, ale můžeš na tom víc tratit, pokud se trend změní. Celosvětové indexy ti dávají větší klid. Z českých ETF bych asi nic moc nečekal, většina zajímavých fondů je v zahraničí, tam máš víc možností.

Když začínáš, radši si dej něco jednoduchýho a přehlednýho, klidně třeba i robo-advisory nebo podobně – s tím se moc nespletíš.

141 slov
1.4 minut čtení
26. 1. 2025
Soňa Havelková
Soňa Havelková

Když začínáš s ETF, tak se zaměř na ty s nízkými náklady. Většinou se doporučuje vybírat fondy, které sledují široké indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. Ty jsou dobře diverzifikované a mají nízké poplatky. Likvidita je taky důležitá, aby ses mohl snadno dostat ke svým penězům.

Pokud jde o sektory, tak technologie a zdravotnictví jsou teď populární, ale zase to může být riskantní. Tematické ETF můžou mít vysokou volatilitu, takže pro začátečníka bych doporučil držet se spíš těch široce diversifikovaných.

Co se týče českých vs. zahraničních ETF, zahraniční fondy mají větší výběr a často lepší výkon. Zkus třeba i nějaké globální ETF jako Vanguard nebo iShares.

S investováním do ETF jsem začínal podobně a nejlepší tip je začít pomalu a učit se za pochodu, nesnaž se hned vydělat velký prachy. Sleduj výkonnost a přizpůsobuj portfolio podle toho, co tě zajímá.

141 slov
1.4 minut čtení
30. 1. 2025
Bohuslav Jiránek
Bohuslav Jiránek