Charts.cz/Fórum/Jak moc diverzifikovat portfolio, aby bylo bezpečné?

Jak moc diverzifikovat portfolio, aby bylo bezpečné?

Zajímalo by mě, kolik různých aktiv bych měl mít ve svém investičním portfoliu, aby to bylo co nejbezpečnější. Je jasné, že diverzifikace je důležitá, ale kolik toho vlastně potřebuji? Měl bych mít akcie z různých sektorů, nebo stačí vícero společností z jednoho? A co třeba kryptoměny? Mám do nich vůbec investovat a jak by se to mělo kombinovat s tradičními investicemi jako jsou nemovitosti nebo dluhopisy? Jaký je vůbec ideální poměr mezi těmito různými typy aktiv? Zaujalo mě také, že když mám v portfoliu více aktiv, může to rozložit riziko, ale jak moc se to liší mezi jednotlivými investičními příležitostmi? Například když bych měl mít 10 různých akcií v portfoliu a k tomu pár kryptoměn, bude to opravdu stačit pro bezpečnost mé investice? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem a co byste doporučili začátečníkovi jako jsem já? Jak mám začít plánovat svou strategii, abych byl v budoucnu co nejvíc chráněný před ztrátami?

153 slov
1.5 minut čtení
6. 8. 2024
Radka Šafaříková
Radka Šafaříková

Diverzifikace portfolia je fakt důležitá, to ví skoro každý. Obecně se říká, že bys měl mít aspoň 15-20 různých akcií z různých sektorů, aby se to opravdu rozložilo. Mít vícero společností z jednoho sektoru může být risky, protože když ten sektor spadne, tak jsi v háji. Co se týče kryptoměn, tam bych byl opatrný. Je to dost volatilní a může ti to hodně zamíchat s celkovým rizikem. Možná pár procent portfolia do krypta, ale ne víc. Nemovitosti a dluhopisy jsou tradičně stabilnější a měly by tvořit větší část portfolia, pokud hledáš bezpečnost. Ideální poměr? Třeba 60% akcie (z toho klidně rozdělené do různých sektorů), 30% nemovitosti a 10% dluhopisy nebo kryptoměny. Zase záleží na tvém rizikovém profilu. Když to shrnu, diverzifikuj napříč aktivy a nespoléhej se na jednu kategorii. A hlavně – investuj pravidelně a sleduj, co se děje na trhu.

141 slov
1.4 minut čtení
8. 4. 2024
Martina Charvátová
Martina Charvátová

Diverzifikace je fakt důležitá, ale kolik aktiv mít je spíš otázka tvého rizikového profilu. Obecně se doporučuje mít třeba 15-20 různých akcií z různých sektorů, aby se to rozložilo. Mít akcie jen z jednoho sektoru může být riskantní, protože když ten sektor spadne, tak si na tom špatně. Co se týče kryptoměn, tam bych byl opatrný, když je máš v malém množství, tak to může být fajn doplněk, ale rozhodně ne většina portfolia. Nemovitosti a dluhopisy jsou super stabilní investice, takže pokud chceš trochu vyvážit riziko, tak do nich jdi. Ideální poměr je těžko říct, ale třeba 60% akcie, 20% dluhopisy a zbytek na alternativy jako krypta nebo nemovitosti by mohl fungovat. A jo, čím víc aktiv máš, tím lépe rozložíš riziko, ale zase pozor na to, aby ses v tom neztratil. Třeba s těma 10 akciema a pár kryptama už můžeš být na dobré cestě, ale chce to sledovat trh a přizpůsobit strategii podle situace.

156 slov
1.6 minut čtení
28. 7. 2024
Kamila Benešová
Kamila Benešová