Charts.cz/Fórum/Jaké aktiva by měly být v mém portfoliu pro stabilitu na volatilem trhu?

Jaké aktiva by měly být v mém portfoliu pro stabilitu na volatilem trhu?

Přemýšlím o tom, jaké aktiva bych měla zařadit do svého portfolia, abych si zajistila nějakou stabilitu v této době, kdy je trh tak nevyzpytatelný. Mám obavy z toho, jak rychle se ceny akcií mění a co se stane s mými investicemi, když přijde další recese nebo krize. Vím, že rozmanitost je důležitá, ale co konkrétně bych měla mít? Myslíte si, že by byly dobré volby jako dluhopisy nebo nějaké komodity? A co nemovitosti – mají stále smysl v dnešní době? Jak se tedy připravit na to, aby moje portfolio zůstalo v klidu i tehdy, když ostatní zažívají bouři? Co říkáte na alternativní investice jako kryptoměny či NFT? Můžou tyto moderní aktiva nabídnout stabilitu nebo jsou spíše riskantní? Jak poznat, jestli je dané aktivum vhodné pro dlouhodobou investici? Ať už investuji do akcií, dluhopisů nebo realit, chci být jistá, že moje rozhodnutí jsou dobře promyšlená a že mi přinesou klid a jistotu. Jaké konkrétní strategie byste doporučili pro stabilitu v takovémto volatilem prostředí?

162 slov
1.6 minut čtení
12. 11. 2023
Dana Vacková
Dana Vacková

Určitě bych doporučil rozložit investice, to je základ. Začít můžeš s dluhopisy, ty jsou obvykle stabilní a méně kolísavé než akcie. Můžeš zkusit i státní dluhopisy, co jsou považovaný za bezpečný přístav. Pak jsou tu komodity, třeba zlato, které se často chová obranně v těžkých časech. Co se týče nemovitostí, tak ty mají pořád smysl, hlavně když se zaměříš na pronájmy, můžeš mít pravidelný příjem a nemovitosti si většinou drží hodnotu.

Kryptoměny a NFT? No, to je spíš loterie. Můžeš s tím zkusit hrát, ale moc bych na to nespoléhal pro stabilitu. Radši se drž klasických aktiv a vyhni se příliš velkému riziku.

Jinak strategii můžeš mít jako dlouhodobý investiční horizont – nesleduj ceny každý den, spíš investuj pravidelně a klidně přečti nějaké knížky o investování nebo sleduj odborníky. To ti pomůže udělat si lepší obrázek o tom, co má smysl. Hlavně buď trpělivá a nenech se vyvést z míry krátkodobými výkyvy.

152 slov
1.5 minut čtení
26. 1. 2025
Emil Prchal
Emil Prchal

Když chceš stabilitu v portfoliu na volatilem trhu, začni s rozmanitostí. Akcie jsou super, ale ne všechno. Zvaž dluhopisy, hlavně státní, ty bývají méně rizikové a můžou ti dávat pravidelný příjem. Komodity jako zlato nebo stříbro jsou taky dobré, zvlášť když se trh otřásá. Nemovitosti mají smysl, pokud je dobře vybereš – můžeš získat stabilní nájem nebo zhodnocení.

Kryptoměny a NFT? To je spíš loterie, můžeš vydělat hodně, ale i přijít o všechno. Pro dlouhodobé investice hledej aktiva s dobrou historií a stabilními výnosy. Zvaž i dividendové akcie, ty ti dají nějaký příjem i v těžkých časech.

Nakonec, důležité je mít plán a dodržovat ho. Nenech se unést emocemi, diverzifikuj a přemýšlej o tom, co dává smysl pro tvůj cíl. Klid v duši najdeš jen tehdy, když budeš mít vše dobře promyšlené.

131 slov
1.3 minut čtení
25. 1. 2025
Adam Klíma
Adam Klíma