Charts.cz/Fórum/Jaké technologické firmy teď nejvíc rostou na akciovém trhu?

Jaké technologické firmy teď nejvíc rostou na akciovém trhu?

Chtěl bych se zeptat, jestli někdo ví, které technologické firmy aktuálně zažívají největší růst na akciovém trhu? Zajímá mě, které firmy mají podle vás nejlepší potenciál do budoucna, a to nejen z pohledu růstu cen akcií, ale i z hlediska inovací a trendů v technologickém odvětví. Viděl jsem pár článků a diskuzí o tom, jak se některé společnosti zaměřují na umělou inteligenci nebo obnovitelné zdroje energie, ale není mi úplně jasné, kdo teď dominuje. Dává smysl investovat do těchto firem, které se rychle rozvíjejí? Jaké jsou vaše zkušenosti s investicemi do technologického sektoru? Máte tipy na konkrétní akcie nebo ETF, které by mohly být zajímavé? A co si myslíte o firmách, které dříve slušně rostly, ale teď zažívají pokles? Myslíte, že se mohou ještě vzpamatovat? Rád bych slyšel názory ostatních a pochopil, jaké faktory hrají roli v rozhodování o investicích v tomto rychle se měnícím prostředí.

146 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2024
František Šafařík
František Šafařík

Co se týká technologických firem, tak teď hodně frčí ty, co se zaměřují na umělou inteligenci a cloudové služby. Třeba NVIDIA, ta je asi jasná volba díky GPU a AI. Pak je tu taky Microsoft, ten dost tlačí svůj Azure a AI technologie. Další firmy jako Amazon nebo Alphabet (Google) jsou pořád silné, i když jejich akcie teď trochu kolísají.

Zajímavý je i segment obnovitelné energie, tam je spousta startupů a firem jako Tesla nebo Enphase Energy, který dělá solární technologie. Mnozí věří, že tohle je budoucnost.

Investice do těchto rychle rostoucích firem dává smysl, ale vždycky je to s rizikem. Co se týče pokleslých firem, tak mám pocit, že některé z nich se mohou vzpamatovat, pokud najdou nový směr nebo inovaci. Taky je dobrý sledovat trendy v oboru a jak si firmy vedou v porovnání s konkurencí.

Osobně bych doporučil podívat se na ETF zaměřená na technologie – to může rozložit riziko. Vždycky je dobrý mít víc informací a dívat se na aktuální novinky v technologickém světě.

165 slov
1.7 minut čtení
7. 8. 2024
Josef Němec
Josef Němec

Jasně, teďka je to docela divoké. Hlavně firmy jako Nvidia a AMD teď frčí kvůli AI a grafickým kartám. Obě mají solidní potenciál, protože poptávka po AI technologiích roste. Pak tu máme Microsoft, co se snaží prosadit s Azure a AI nástroji, to by mohla být taky dobrá investice.

Zajímavý je i sektor obnovitelné energie – firmy jako NextEra Energy nebo Enphase Energy se dostávají do popředí. U ETF bych doporučil třeba ARKK nebo QQQ, ty mají v portfoliu spoustu technologických firmiček.

Co se týká firem, co měly slušný růst a teď klesají, jako třeba Meta, tak ty mají potenciál se vzpamatovat, pokud najdou správnou strategii. Je ale lepší být opatrný a sledovat, co dělají. Když investuješ do tech sektoru, je důležitý sledovat trendy a novinky - to může hodně ovlivnit budoucnost těchto firem.

133 slov
1.3 minut čtení
10. 10. 2023
Bedřich Čermák
Bedřich Čermák