Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi TER a ostatními poplatky ETF?

Jaký je rozdíl mezi TER a ostatními poplatky ETF?

Když se bavíme o investicích do ETF, pořád se setkávám s pojmy jako TER, ale i různé další poplatky, které s tím souvisejí. Zajímalo by mě, co přesně znamená zkratka TER, protože jsem slyšel, že to je něco jako celkový nákladový poměr. Ale jaký je vlastně rozdíl mezi tímto TER a dalšími poplatky, které ETF mohou mít? Například, slyšel jsem o transakčních poplatcích, výkonnostních poplatcích nebo nějakých skrytých nákladech. Jak to všechno funguje dohromady? Může mi někdo vysvětlit, jaký vliv mají tyto poplatky na celkovou výkonnost investice? A proč bych se měl soustředit právě na TER, když existují i jiné náklady spojené s investováním do ETF? Hrozně rád bych pochopil, jak si vlastně spočítat celkové náklady na investici a co všechno bych měl vzít v úvahu při výběru správného ETF. Je to složitější, než to vypadá, nebo je to jen o tom přečíst si pár číslic a tabulek? Vím, že investice do ETF jsou považovány za relativně jednoduché a výhodné, ale potom narazím na tyto různé poplatky a mám z toho trošku chaos. Mohou mi prosím někdo objasnit tyto pojmy a jak se liší jednotlivé typy poplatků u ETF? Děkuji!

190 slov
1.9 minut čtení
24. 2. 2024
Miroslava Klímová
Miroslava Klímová

TER, což je zkratka pro Total Expense Ratio, je vlastně celkový nákladový poměr ETF. To znamená, že zahrnuje všechny pravidelné náklady spojené s fondem, jako jsou poplatky za správu, auditorské služby a další administrativní náklady. Je to důležitý ukazatel, který ti pomůže pochopit, kolik procent z tvé investice se ročně utratí na tyto náklady.

Oproti tomu existují i jiné poplatky, které nemusí být zahrnuty v TER. Například transakční poplatky, které zaplatíš brokerovi za nákup nebo prodej ETF – ty se liší broker od brokera a mohou ti snížit zisk. Pak jsou tu výkonnostní poplatky, ale ty jsou spíš u aktivně spravovaných fondů než u ETF. A skryté náklady jako bid-ask spread taky hrají roli, protože to je rozdíl mezi cenou, za kterou můžeš koupit a prodat ETF.

Takže když se díváš na ETF, měl bys brát v úvahu nejen TER, ale i tyhle další poplatky. Celkové náklady na investici budou klíčové pro tvoji výkonnost. V podstatě čím nižší poplatky máš, tím lépe pro tebe. Takže je dobré se dívat na všechno dohromady a ne jen na TER. Jo a rozhodně to není tak složité, stačí si udělat pár poznámek a porovnat čísla. Taky se neboj zeptat brokera na poplatky, které ti nejsou jasné.

201 slov
2 minut čtení
30. 8. 2023
Žaneta Pavlíková
Žaneta Pavlíková

Když mluvíme o TER, to je vlastně ten celkový nákladový poměr, což je procento, které ukazuje, kolik platíš za správu ETF. Zahrnuje různé náklady jako poplatky za správu fondu, ale nezahrnuje všechny možné poplatky, co můžeš mít. Například transakční poplatky, to jsou ty, co platíš makléři za nákup nebo prodej ETF. Můžeš mít taky výkonnostní poplatky, což je něco jako bonus pro správce fondu, když dosáhne dobrých výsledků – to ale u ETF moc nebývá. Pak jsou tu skryté náklady, co můžeš nevidět na první pohled, třeba spready mezi nákupní a prodejní cenou.

Celkově bys měl při výběru ETF koukat hlavně na TER, protože to ti dá dobrý základní přehled o nákladech spojených s investicí. Ale nezapomeň si spočítat i ty další poplatky, protože ty můžou tvoji výkonnost dost ovlivnit. Takže při výběru ETF je dobré mít na paměti víc než jen jedno číslo; chceš mít komplexní pohled na všechny náklady. Není to tak složitý, jak to zní, stačí se podívat na informace a udělat si představu o tom, co tě čeká.

172 slov
1.7 minut čtení
13. 11. 2024
Daniela Netolická
Daniela Netolická