Charts.cz/Fórum/Jak mám začít investovat do zlata, abych měl diverzifikované portfolio?

Jak mám začít investovat do zlata, abych měl diverzifikované portfolio?

Zajímám se o investice a slyšel jsem, že zlato je skvělou možností pro diverzifikaci portfolia. Jenže nevím, jak začít. Co bych měl udělat jako první krok? Je lepší koupit fyzické zlato, jako jsou zlaté cihly nebo mince, nebo bych měl raději investovat do zlatých ETF? Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? A co se týče nákladů, jaké poplatky mám očekávat při nákupu zlata a jak je to s daněmi? Zajímalo by mě také, jak sledovat aktuální cenu zlata a kde je nejlepší místo k nákupu. Měli byste doporučit nějaké konkrétní prodejce nebo platformy? A co byste mi poradili ohledně dlouhodobého držení zlata? Je důležité mít v portfoliu určité procento zlata a jak to ovlivňuje celkové riziko investic? Budu vděčný za jakékoli tipy nebo rady, které mi pomohou na této cestě investování do zlata.

134 slov
1.3 minut čtení
30. 10. 2024
Miroslava Janečková
Miroslava Janečková

Investice do zlata fakt může být dobrý způsob, jak diverzifikovat portfolio. Nejdřív si rozmysli, co vlastně chceš, jestli fyzické zlato nebo ETF. Fyzické zlato jako cihly a mince má tu výhodu, že to máš v ruce, ale je to dražší na skladování a pojistku. Na druhou stranu ETF jsou jednoduché a levnější na správu, ale nemáš to fyzicky. Co se týče nákladů, tak při koupi zlata počítej s prémie nad spotovou cenou a poplatky za skladování, u ETF jsou to správcovské poplatky. Daně se liší podle země, tak si to zjisti, abys nebyl překvapenej.

Pro sledování ceny zlata můžeš použít různé weby nebo aplikace, které ukazují aktuální cenu. A pokud jde o nákup, tak prodejci jako ČNB nebo specializované obchody jsou celkem spolehliví. Dlouhodobý držení zlata je většinou doporučovaný, protože zlato má tendenci chránit hodnotu v čase krize.

Ohledně procenta ve zlatě v portfoliu záleží na tvých cílech a rizikovém profilu. Někteří radí mít třeba 5-10% v zlatě jako pojistku proti inflaci a volatilitě na trzích. Tohle fakt může snížit celkové riziko investic. Takže si promysli, co ti sedí a začni malými kroky.

181 slov
1.8 minut čtení
9. 4. 2024
Veronika Brychtová
Veronika Brychtová

Začít investovat do zlata je fajn nápad, pokud chceš diverzifikovat svoje portfolio. Můžeš jít buď do fyzického zlata, jako jsou mince nebo cihly, nebo do zlatých ETF. Fyzické zlato má tu výhodu, že ho můžeš mít doma a je to taková „pojistka“ proti krizi. Na druhou stranu, musíš počítat s náklady na skladování a pojištění. Zlaté ETF jsou pohodlnější a likvidnější, ale vlastně nevlastníš fyzické zlato, což může být pro někoho nevýhoda. Poplatky se liší podle toho, co si vybereš, ale u ETF bývají nižší než u fyzického zlata, kde platíš za cihly a pak ještě za dopravu a tak. Daně záleží na tvé lokalitě, ale většinou se zlaté investice daní jako kapitálové zisky. Sledovat cenu zlata můžeš na různých webových stránkách jako je třeba Kitco nebo Bloomberg. Co se týče nákupu, prodejci jako Česká mincovna nebo specializované obchody s drahými kovy by mohly být dobré volby. O dlouhodobém držení – asi je dobré mít v portfoliu nějaký rozumný podíl zlata, třeba kolem 10-15 %, aby ti to pomohlo snížit riziko. Ale nezapomeň, že každá investice nese riziko a zlato není výjimkou.

182 slov
1.8 minut čtení
28. 9. 2024
Karel Brabec
Karel Brabec