Charts.cz/Fórum/Má zlato stále hodnotu jako investice?

Má zlato stále hodnotu jako investice?

Zajímalo by mě, jestli má zlato stále smysl jako investice, nebo už to není to, co to bývalo. V posledních letech se hodně mluví o kryptoměnách a jiných alternativních investicích, ale zlato je přece jenom klasika. Myslíte si, že zlato je bezpečný přístav v době ekonomických krizí a inflace? Četl jsem, že během turbulentních období se cena zlata zvyšuje, ale je to skutečně tak? Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do zlata v porovnání s akciemi nebo nemovitostmi? Je těžké koupit fyzické zlato, nebo se teď více vyplatí investovat do zlatých ETF? A co říkáte na to, že někteří lidé tvrdí, že zlato už nemá tu hodnotu jako dřív? Není to jen stará tradice, nebo je v tom skutečně něco víc? Jak se na zlato díváte vy – je lepší mít ho jako diversifikaci portfolia, nebo se soustředit na modernější možnosti investování? Jaké máte tipy pro někoho, kdo uvažuje o investici do zlata dnes?

154 slov
1.5 minut čtení
2. 11. 2023
Jarmila Fučíková
Jarmila Fučíková

Zlato má stále svoji hodnotu, i když je pravda, že se na investičním trhu objevuje spousta nových alternativ jako kryptoměny. Historicky se zlato považuje za bezpečný přístav v těžkých časech, a během inflace nebo ekonomických krizí má tendenci růst. Mnoho lidí k němu stále směřuje jako k ochraně před nejistotou. Mám zkušenosti s tím, že zlato funguje skvěle jako diversifikace portfolia. V porovnání s akciemi a nemovitostmi je to jiná kategorie - zlato je stabilní, ale ne vždycky roste tak rychle jako akcie. Co se týče fyzického zlata, může být obtížné ho koupit a skladovat, takže zlaté ETF jsou určitě pohodlnější a často levnější řešení. Zda zlato ztratilo hodnotu? Nevím, ale lidi mu pořád věří, což mu dává určitou hodnotu, i když je to stará tradice. Doporučil bych zvážit zlato jako část svého portfolia, ale rozhodně ne vsadit všechno na jednu kartu. Je dobré mít rozmanité investice.

147 slov
1.5 minut čtení
20. 12. 2023
Zuzana Prokopová
Zuzana Prokopová

Zlato má pořád svoje místo jako investice, i když se teď hodně mluví o kryptoměnách a jiných možnostech. V době krizí a inflace většinou zlato roste, je to takový bezpečný přístav. Můj názor je, že pokud chceš diversifikovat portfolio, zlato je dobrá volba. Fyzické zlato se dá koupit, ale je to trochu složitější s úschovou a bezpečností. Osobně bych možná radši šel do zlatých ETF, protože to má menší náklady a je to praktičtější. Někteří lidi tvrdí, že zlato už nemá tu hodnotu co dřív, ale já si myslím, že to je spíš o tom, jak se na něj díváš – stále je to uchovatel hodnoty a určitě bych ho nezatracoval. Důležitý je mít ve svém portfoliu různý typy investic, a zlato může být jednou z nich.

127 slov
1.3 minut čtení
22. 4. 2022
Ladislav Bureš
Ladislav Bureš