Charts.cz/Fórum/Investice do stříbra versus akcie – co je lepší?

Investice do stříbra versus akcie – co je lepší?

Jedna věc mě pořád mátla a chtěl bych se na to zeptat ostatních. Proč vlastně investovat do stříbra místo do akcií? Vím, že akcie mohou přinést vysoké výnosy, ale slyšel jsem, že stříbro a další drahé kovy jsou v poslední době také hodně populární. Co když by přišla nějaká krize nebo ekonomický pokles? Není lepší mít něco fyzického, co si mohu držet v ruce, než jen papírové akcie? A co likvidita – je snadnější prodat stříbro nebo akcie? Mám obavy z volatility akciového trhu a zajímalo by mě, jestli je stříbro stabilnější investicí. Slyšel jsem také, že stříbro má průmyslové využití, což by mohlo znamenat, že jeho cena poroste i kvůli poptávce. Ale jak to všechno funguje v praxi? Kdo má s investicemi do stříbra zkušenosti a jaké jsou klady a zápory oproti akcím? Přemýšlím o diverzifikaci svého portfolia, ale nevím, jestli se mám pustit do drahých kovů nebo se držet akciového trhu. Jak jste na tom vy? Co vás přivedlo k tomu investovat do stříbra spíše než do akcí?

170 slov
1.7 minut čtení
16. 7. 2024
Tomáš Košťál
Tomáš Košťál

Investice do stříbra má určitě své výhody, ale záleží fakt na tom, co od investic očekáváš. Stříbro je fyzické aktivum, což může být v krizových časech uklidňující. Když dojde na lámání chleba, mít něco, co si můžeš osahat, se zdá jako plus. Navíc stříbro má průmyslové využití, takže poptávka může být stabilní a dokonce i růstová.

Na druhou stranu akcie ti mohou přinést vyšší výnosy, pokud se trhy daří. Akcie jsou obecně likvidnější, takže prodat je v případě potřeby může být jednodušší než najít kupce na fyzické stříbro. Ale pozor na volatilitu! Akcie mohou dost skákat nahoru a dolů.

Diverzifikace portfolia je dobrý krok, takže možná kombinace obojího by mohla být nejlepší přístup. Já osobně mám stříbro jako „pojistku“ a akcie pro růst. Ale záleží na tvé toleranci k riziku a jak dlouho chceš investice držet.

135 slov
1.4 minut čtení
1. 2. 2025
Libor Štěpánek
Libor Štěpánek

Investice do stříbra vs akcie je fakt často diskutovaný téma. Stříbro je dobrý jako zajištění proti krizi, protože je to fyzický majetek a když přijde hospodářský pokles, lidi se často obracejí k drahým kovům. Akcie můžou mít větší výnosy, ale jsou hodně volatilní a riziko ztráty je tam vysoký. Když se podíváš na likviditu, akcie se prodávají snadněji a rychleji než stříbro, ale zase musíš mít na paměti, že cena stříbra může vzrůst kvůli průmyslové poptávce, což je plus. Záleží na tom, co preferuješ - jestli chceš něco hmatatelného nebo ti nevadí investovat do něčeho, co není fyzicky v ruce. Rozhodně bych uvažoval o diverzifikaci, třeba část do akcií a část do stříbra. Tak máš pokrytý rizika z obou stran.

120 slov
1.2 minut čtení
18. 1. 2025
Renata Šebestová
Renata Šebestová