Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak diverzifikovat své investice?

Jaký je nejlepší způsob, jak diverzifikovat své investice?

Zajímalo by mě, co vlastně znamená diversifikace investic a jaký je nejlepší způsob, jak to udělat. Slyšel jsem, že je důležité mít různé druhy aktiv, aby se minimalizovalo riziko, ale jak přesně to funguje? Mám se zaměřit na akcie, nemovitosti nebo třeba kryptoměny? A co NFT? Jak by měly být rozloženy investice mezi tyto různé oblasti? Mám také přemýšlet o různých geografických trzích, nebo jsou nějaké konkrétní sektory, které by měly být prioritou? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do jednotlivých akcií nebo do indexových fondů. Měl bych mít v portfoliu i nějaká bezpečnější aktiva jako dluhopisy? A co třeba alternativní investice nebo pasivní příjem z pronájmu nemovitostí? Jaké máte zkušenosti s diversifikací a co byste doporučili začátečníkům? Jaké chyby se vyplatí vyvarovat a jak se vyznat v tom všem množství informací, které na nás útočí? Takže, co je nejlepší způsob, jak diverzifikovat své investice?

147 slov
1.5 minut čtení
24. 1. 2024
Kamila Němcová
Kamila Němcová

Diverzifikace investic je fakt důležitá. V podstatě jde o to mít v portfoliu různé druhy aktiv, aby ses ochránil před rizikem, který může přijít z jednoho místa. Například, když investuješ jen do akcií a trh spadne, tak dost proděláš. Ale když to rozložíš třeba mezi akcie, nemovitosti a nějaké alternativní investice jako kryptoměny nebo NFT, tak se ti může ztráta vykompenzovat jinými výnosy.

Co se týče rozložení, tak tyhle věci jsou dost individuální. Začátečníkům bych doporučil zaměřit se na akcie a indexové fondy - ty jsou super, protože ti dají širokou expozici na trh bez toho, abys musel vybírat jednotlivé akcie. Přidat nějaké dluhopisy je taky dobrý nápad pro stabilitu a bezpečnost.

Geograficky bys měl přemýšlet o rozložení mezi domácí a zahraniční trhy - to hodně pomůže s rizikem. Pokud jde o sektory, technologie a zdravotnictví bývají často v kurzu, ale je fajn mít i nějaké tradiční sektory jako spotřební zboží nebo energie.

Alternativní investice jako nemovitosti jsou super pro pasivní příjem, ale ne všechny mají likviditu jak akcie. A jo, vyvaruj se emocionálních rozhodnutí a sleduj trh – dělej si domácí úkoly o tom, do čeho investuješ. Ze začátku je lepší držet se osvědčených cest než experimentovat s novinkama ako NFT. Měj plán a drž se ho.

207 slov
2.1 minut čtení
3. 10. 2023
Denisa Zachová
Denisa Zachová

Diverzifikace investic je fakt důležitá, protože ti pomůže snížit riziko. Když máš různý druhy aktiv, tak i když jedno klesne, nemusí to nutně znamenat ztrátu pro celý tvůj portfoli. Takže jo, akcie, nemovitosti, kryptoměny – všechno to má svý výhody a nevýhody. Akcie jsou super pro růst, ale hodně kolísají. Nemovitosti můžou přinést pasivní příjem a jsou stabilnější, ale zase vyžadují víc práce a kapitálu. Kryptoměny jsou riskantní, ale potenciálně výnosný, takže s nimi opatrně.

NFT teď frčí, ale tady bych byl hodně opatrnej, ne každá investice se vyplatí.

Co se týče geografických trhů, je dobrý mít rozložení mezi různý země, aby ses vyhnul lokálním krizím. Sektory jako technologie nebo zdravotnictví jsou často doporučovaný.

Indexový fond může být skvělá volba pro začátečníky, protože ti zajistí diverzifikaci bez toho, abys musel vybírat jednotlivý akcie. A dluhopisy? Ty jsou fajn na stabilitu a nižší riziko.

Alternativní investice jako komodity nebo umění můžou dodat zajímavou dynamiku tvýmu portfoliu. Na začátku si dej pozor na poplatky a nesnaž se mít v tom hrozně moc informací najednou. Třeba si udělej plán a drž se ho, postupně přidávej další věci, až si zvykneš. Hlavně se nevydávej do zbytečných rizik – to je základ.

195 slov
2 minut čtení
20. 11. 2023
Věra Janková
Věra Janková