Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas rozšířit své investiční portfolio?

Kdy je nejlepší čas rozšířit své investiční portfolio?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten správný moment na to, abych rozšířil své investiční portfolio. Říká se, že diverzifikace je klíčem k úspěchu, ale jak poznám, kdy je ten pravý čas na přidání dalších aktiv, jako jsou akcie nebo kryptoměny? Občas mám pocit, že bych měl investovat teď hned, ale pak se bojím, jestli to není právě naopak blbý nápad. Představte si, že trhy fluktuují a já nevím, jestli bych neměl počkat na vhodnější příležitost. Existují nějaké konkrétní ukazatele nebo signály, které by mi mohly napovědět, kdy je ideální chvíle investovat do nových sektorů nebo třeba do nemovitostí? A co když už mám nějaké akcie nebo kryptoměny v portfoliu – jak bych měl brát v úvahu jejich výkon při rozhodování o dalším rozšíření? Zkrátka, jak se dá vůbec rozpoznat ta správná doba pro investice tak, abych si neublížil a naopak maximalizoval své šance na zisk? Díky moc za rady a tipy!

152 slov
1.5 minut čtení
6. 2. 2025
Marie Jirásková
Marie Jirásková

Zdravím, rozšíření portfolia je fakt důležité a většinou se doporučuje dělat to, když máš nějaké volné peníze a cítíš, že trh je na tom dobře. Třeba si zkus sledovat ekonomické ukazatele jako inflaci nebo úrokový sazby, to ti může říct, jestli je teď doba na investice. Pokud se trhy chovají klidně a nevypadá to, že by šly hodně dolů, asi není špatný čas investovat.
Diverzifikuj podle toho, co už máš – pokud už máš akcie, třeba zkusit něco jako nemovitosti nebo kryptoměny. Je fajn mít v portfoliu různý typy aktiv, aby ses ochránil před rizikem. Ale pozor na to, abys to nepřehnal s riskantními investicemi. Projdi si i výkon svých stávajících investic a když vidíš, že ti něco špatně funguje, tak možná místo přidávání nových věcí je lepší se zaměřit na ty, co už máš. Nezapomeň taky na dlouhodobý plán – investování není sprint, ale spíš maraton.

148 slov
1.5 minut čtení
9. 12. 2024
Libor Vyskočil
Libor Vyskočil

Kdy je nejlepší čas na rozšíření portfolia? To je fakt těžký říct. Často se doporučuje investovat, když máš nějaké peníze navíc a pošleš je do sektorů, které ti přijdou zajímavý. Ale pak je tu i faktor trhu – pokud jsou akcie vysoko, můžeš mít pocit, že je lepší počkat. Důležitý je sledovat trendy a jak se jednotlivé sektory vyvíjejí. Když vidíš poklesy v něčem, co tě zajímá (třeba kryptoměny), tak to může být dobrá příležitost nakoupit za nižší ceny.

Pokud už máš nějaké investice, mrkni na jejich výkon. Pokud jdou nahoru a cítíš, že jsou stabilní, můžeš přemýšlet o expanzi do jiných oblastí, jako třeba nemovitosti nebo nové akcie. A nezapomeň na diverzifikaci – čím víc různých aktiv máš, tím víc se chráníš před rizikem. Zkrátka, důvěřuj svému instinktu, ale taky sleduj trh a nebuď nervózní z toho, že čekáš na ideální okamžik – ten možná nikdy nepřijde.

148 slov
1.5 minut čtení
5. 1. 2025
Olga Tichá
Olga Tichá