Charts.cz/Fórum/Jak úrokové sazby ovlivňují cenu dluhopisů?

Jak úrokové sazby ovlivňují cenu dluhopisů?

Zajímalo by mě, jak vlastně úrokové sazby ovlivňují ceny dluhopisů. Vím, že když úrokové sazby rostou, tak ceny dluhopisů klesají, ale úplně mi to nedochází. Proč je to tak? Co se stane, když se rozhodnu investovat do dluhopisů v době, kdy jsou úrokové sazby na vzestupu? Jak to dopadne s mou investicí, když těch dluhopisů držím víc a víc let? Je pravda, že pokud koupím dluhopis s fixním úrokem a pak se úrokové sazby zvýší, tak jeho cena na trhu klesne a já bych ho nemohl prodat za stejnou cenu, za kterou jsem ho koupil? Jak se to vlastně počítá? A co se stane, když by naopak úrokové sazby klesly? Mohu tedy vydělat na růstu ceny mého dluhopisu? Jak moc je důležité sledovat tyto změny v úrokových sazbách pro moje rozhodování o investicích do dluhopisů? Doufám, že mi někdo osvětlí tuto problematiku, protože plánuju investice a nechci udělat nějakou hloupost.

150 slov
1.5 minut čtení
24. 8. 2024
Denisa Sládková
Denisa Sládková

Úrokový sazby a ceny dluhopisů jsou takový dost důležitý téma. Když úrokový sazby rostou, tak investoři chtějí víc za nový dluhopisy. To znamená, že starší dluhopisy s nižším úrokem ztrácejí na hodnotě, protože už ti nenabízejí tak dobrý výnos. Třeba máš dluhopis za 1 000 Kč s úrokem 5 %. Když úrok stoupne na 6 %, nový dluhopis bude atraktivnější a ten tvůj klesne na trhu, protože kdo by chtěl koupit ten s nižším úrokem? Takže ho prodáš za míň, než jsi koupil.

Pokud investuješ v době rostoucích úroků a držíš ten dluhopis dlouho, můžeš dostat úroky až do doby splatnosti, ale na trhu jeho cena klesne. Když by se úrokový sazby snížily, tvoje dluhopisy by naopak mohly vzrůst na hodnotě, protože mají vyšší úrok než nové vydané. Takže ano, můžeš vydělat.

Sledovat úrokový sazby je fakt důležitý pro rozhodování o investicích do dluhopisů. Může to hodně ovlivnit tvůj výnos a celkovou strategii. Jestli chceš investovat dlouhodobě, je dobrý mít to na paměti.

163 slov
1.6 minut čtení
13. 1. 2025
Blanka Soukupová
Blanka Soukupová

Úrokový sazby a ceny dluhopisů jsou spolu dost úzce spjatý. Když úrokový sazby rostou, tak nově vydaný dluhopisy nabízejí vyšší úrok, což dělá ty starší, co mají nižší úrok, méně atraktivní. Takže jejich cena na trhu klesá. Pokud koupíš dluhopis s fixním úrokem a úroky vzrostou, tak když ho chceš prodat, budeš mít problém prodat ho za stejnou cenu nebo víc. Můžeš skončit s velkým ztrátou, pokud se rozhodneš prodat dřív, než dluhopis dospěje.

Když naopak úrokový sazby klesnou, ceny těch tvých dluhopisů půjdou nahoru a ty na tom můžeš vydělat. To je ten moment, kdy se vyplatí držet dluhopisy delší dobu. Takže jo, sledování těch úrokových sazeb je dost důležitý. Když víš, že jsou na vzestupu, možná radši počkat nebo investovat jinam. Naopak pokles ti může přinést pěkný zisky. Takže tohle určitě má smysl mít na paměti při plánování investic.

140 slov
1.4 minut čtení
13. 9. 2024
Václav Havelka
Václav Havelka