Charts.cz/Fórum/Co znamená RSI v technické analýze a jak ho používat?

Co znamená RSI v technické analýze a jak ho používat?

Zajímalo by mě, co přesně znamená RSI v technické analýze. Slyšel jsem o něm, ale nějak mi to není úplně jasné. Jak se vlastně počítá a co představuje? Mám pocit, že je to důležitý ukazatel pro obchodování, ale nevím, jak ho správně použít. Mohli byste mi prosím vysvětlit, jak se dá RSI využít při rozhodování o nákupu nebo prodeji akcií nebo kryptoměn? Zároveň by mě zajímalo, jestli existují nějaké konkrétní strategie nebo pravidla, jak s tímto ukazatelem pracovat. Taky bych rád věděl, co znamenají jeho hodnoty – co je to překoupené nebo přeprodané území a jak to ovlivňuje mé investice? Díky moc za odpovědi a rady!

106 slov
1.1 minut čtení
3. 6. 2023
Daniel Malík
Daniel Malík

RSI, což je zkratka pro Relative Strength Index, je ukazatel, který se používá v technické analýze pro měření síly nebo slabosti ceny akcií nebo jiných aktiv. V podstatě to ukazuje, zda je aktivum překoupené nebo přeprodané. Hodnoty RSI se pohybují mezi 0 a 100, přičemž hodnoty nad 70 obvykle naznačují, že je aktivum překoupené (takže by mohlo brzy klesnout) a hodnoty pod 30 signalizují, že je přeprodané (takže by mohlo brzy vzrůst).

RSI se počítá na základě průměrných zisků a ztrát za určité období, často 14 dní. Pak se to dále upravuje do formátu, který známe. Můžeš ho používat při rozhodování o vstupu do pozice - když RSI ukazuje na překoupené území, možná by stálo za to zvažovat prodej. Naopak, když je v přeprodaném území, může být zajímavé nakoupit.

Existuje spousta strategií, jak s tím pracovat. Například kombinovat RSI s jinými indikátory jako jsou klouzavé průměry nebo support a resistance úrovně. Takže pokud vidíš, že RSI dá signál k prodeji a zároveň cena narazila na klíčový support, můžeš být opatrnější. Učení se používat RSI efektivně trvá čas a praxi, ale může ti to hodně pomoct v rozhodování o investicích.

188 slov
1.9 minut čtení
24. 10. 2024
Zdeňka Kratochvílová
Zdeňka Kratochvílová

RSI, neboli Relative Strength Index, je vlastně takovej indikátor, co ti ukazuje, jestli je něco překoupený nebo přeprodaný. Je to číslo od 0 do 100 a většinou se na něj díváme v rozmezí 14 dní. Když máš RSI nad 70, může to znamenat, že je akcie nebo kryptoměna překoupená a možná bys měl zvážit prodej. Naopak pod 30 to obvykle značí přeprodanost, takže bys mohl přemýšlet o nákupu.

Jak se to počítá? No, je to spíš složitější, ale v podstatě porovnává průměrný zisk a ztrátu za určité období. Můžeš najít online kalkulačky nebo použít grafy v obchodních platformách, které ti to ukážou bez počítání.

Co se strategií týče, hodně traderů kombinuje RSI s dalšími indikátory jako jsou klouzavé průměry nebo supporty a rezistence. Jo a pamatuj, že RSI není stoprocentní – můžeš mít třeba situaci, kdy cena dál roste i když už je RSI vysoko. Takže je dobrý to brát jako jeden z víc ukazatelů při rozhodování. Hlavně se nespoléhej jen na něj.

163 slov
1.6 minut čtení
21. 10. 2024
Alena Tichá
Alena Tichá