Charts.cz/Fórum/Je bezpečné kupovat NFT, nebo bych měl raději počkat?

Je bezpečné kupovat NFT, nebo bych měl raději počkat?

Slyšel jsem hodně o NFT a to, jak mohou být skvělou investicí, ale zároveň mám pocit, že je to všechno docela riskantní. Všude se mluví o tom, jak lidé prodávají digitální umění za miliony, ale co když je to jen bublina? Měli bychom tedy vůbec do NFT investovat, nebo by bylo lepší si na to počkat a sledovat, jak se situace vyvine? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní faktory, které bych měl zvážit před tím, než se rozhodnu koupit nějaké NFT. Jaká je vlastně jejich hodnota a jak ji mohu posoudit? Jsou tu nějaké bezpečnostní rizika spojená s nákupem NFT? Mnoho lidí říká, že technologie blockchain je bezpečná, ale co když dojde k hacku nebo něčemu podobnému? A co trh jako takový? Je dostatečně stabilní, aby se investice do NFT vyplatila nebo je lepší investovat jinam? Rád bych slyšel názory ostatních na toto téma a jestli byste mi doporučili raději chvíli počkat a udělat si více průzkumu. Jaké jsou vaše názory na budoucnost NFT? Je to něco, co má smysl teď, nebo bych měl raději počkat na další vývoj?

180 slov
1.8 minut čtení
7. 5. 2024
Irena Kovářová
Irena Kovářová

No, hele, to je složitý. NFT jsou teďka in, ale fakt je, že to může bejt jenom bublina. Hrozně lidí do toho naskakuje a pak zjistí, že jejich digitální umění nemá skoro žádnou hodnotu. Takže pokud nemáš fakt jasno v tom, co kupuješ a proč, tak bych asi počkal.

Hodnota NFT dost závisí na poptávce a na tom, kolik lidí je ochotných za to zaplatit. Můžeš se kouknout na historii prodejů a zjistit, jak se ceny vyvíjely. Ale bacha na podvody a hacky, to se stává. I když blockchain je obecně bezpečný, nikdo není imunní vůči útokům nebo ztrátě peněženky.

Trh s NFT je dost volatilní – jeden den jsi milionář a druhý den máš smůlu. A pokud jde o stabilitu, no… to je diskutabilní. Třeba rok zpátky se mluvilo o NFT jako o revoluci v umění a teď? Možná se vyplatí počkat a sledovat, co se bude dít dál. Rozhodně by ses měl dobře informovat a zvážit všechna rizika než do toho skočíš.

163 slov
1.6 minut čtení
25. 7. 2023
Dana Zemanová
Dana Zemanová

Kupování NFT je dost riskantní, to je pravda. Hodně lidí na tom vydělalo, ale spousta jich i prodělala. Trh s NFT je dost volatilní a může připomínat bublinu, která kdykoliv praskne. Hlavně je důležitý si uvědomit, co vlastně kupuješ. Hodnota NFT může být subjektivní a závisí na poptávce. Zkus se podívat na umělce nebo projekt, u kterého chceš nakupovat, a zjistit, jakou má reputaci. Bezpečnost je další téma – technologie blockchain je sice bezpečná, ale hacky se dějí a můžeš přijít o svou investici. Také si dej pozor na platformy, na kterých nakupuješ. Pokud jsi v tomhle nováček, možná by bylo lepší počkat a udělat víc průzkumu. Budoucnost NFT je nejasná, ale určitě stojí za pozornost. Rozhodně bych doporučil být opatrný.

121 slov
1.2 minut čtení
18. 4. 2023
Vlastimil Vyskočil
Vlastimil Vyskočil