Proč bych měl sledovat inflaci, když investuji do akcií?
Nedávno jsem začal přemýšlet o svých investicích do akcií a narazil jsem na to, že se hodně mluví o inflaci. Všude slyším, že inflace roste a že by to mělo mít nějaký vliv na moje investice, ale vlastně nevím, jak moc je to důležité. Proč bych se měl vůbec zabývat tím, co se děje s cenami zboží a služeb, když nakupuji akcie? Občas slýchám, že pokud inflace roste, může to ovlivnit výkonnost akcií nebo něco takového. Ale jak přesně? Zajímalo by mě, jaký má inflace dopad na trhy a proč by to mělo být pro mě jako investora důležité. Měly by se moje investiční rozhodnutí lišit v závislosti na tom, jaká je aktuální inflace? A co když mám v portfoliu společnosti, které by mohly z inflace těžit? Jak správně interpretovat tyto ekonomické ukazatele a co s nimi dělat? Myslím si, že když budu mít lepší představu o tom, jak inflace funguje a jak ovlivňuje akciové trhy, budu schopen lépe rozhodovat o svých investicích. Takže jak se vlastně vyznat v tom, kdy sledovat inflaci při investování do akcií a co všechno bych měl mít na paměti?