Charts.cz/Fórum/Co jsou to NFT a jak fungují v umění?

Co jsou to NFT a jak fungují v umění?

Nedávno jsem narazil na pojem NFT a začal jsem se o to trochu zajímat, ale mám v tom dost zmatek. Mohli byste mi prosím vysvětlit, co vlastně NFT jsou? Slyšel jsem, že mají něco společného s digitálním uměním, ale nejsem si jistý, jak to celé funguje. Proč by někdo chtěl koupit digitální obrázek jako NFT, když ho může jednoduše stáhnout nebo udělat screenshot? Jaké jsou výhody vlastníků těchto NFT? A co je to vlastně blockchain a jak souvisí s NFT a uměním? Zajímalo by mě také, jaký vliv mají NFT na současnou uměleckou scénu. Je pravda, že někteří umělci díky nim vydělávají obrovské sumy peněz? A co se stane, pokud se trh s NFT zhroutí? Je to jenom módní trend nebo má tato technologie dlouhodobý potenciál v oblasti investic do umění? Rád bych znal názory těch, kteří už mají nějaké zkušenosti s NFT a jak to celé vidí. Děkuju!

149 slov
1.5 minut čtení
2. 12. 2024
Žaneta Marešová
Žaneta Marešová

NFT, neboli non-fungible tokens, jsou v podstatě digitální certifikáty vlastnictví, které se ukládají na blockchain. Blockchain je jako veřejná kniha, která uchovává všechny transakce a zajišťuje, že každé NFT je jedinečné. V umění to znamená, že když umělec vytvoří digitální dílo a prodá ho jako NFT, kupující dostane něco jako originál – i když si může ten obrázek stáhnout nebo udělat screenshot. Ta hodnota spočívá v tom, že máte „oficiální“ verzi, kterou nikdo jiný nemůže mít. Je to něco jako vlastnictví vzácného uměleckého díla, jenže v digitálním světě.

Umělci díky NFT často vydělávají hodně peněz, protože si mohou nastavit ceny podle sebe a také získat z každého dalšího prodeje procento. To dává tvůrcům větší kontrolu a příjmy. Ale jo, trh s NFT je dost volatilní a někteří říkají, že je to jen bublina. Pokud by se trh zhroutil, mohlo by to být těžké pro investory, co do toho dali peníze.

Co se týče budoucnosti, někteří lidé věří, že NFT mají potenciál změnit způsob, jakým umělci prodávají svá díla a jak lidé investují do umění. Jiní jsou skeptičtí a říkají, že to je jen módní trend. Záleží na tom, jak se situace vyvine a jestli si lidé najdou skutečnou hodnotu v těchto digitálních aktivech.

201 slov
2 minut čtení
7. 7. 2024
Alena Jonášová
Alena Jonášová

NFT, neboli non-fungible tokens, jsou v podstatě digitální certifikáty vlastnictví, které se ukládají na blockchainu. To znamená, že když někdo koupí NFT, má prokázané vlastnictví určitého digitálního umění nebo jiného digitálního aktiva. I když si můžeš stáhnout obrázek nebo udělat screenshot, ten NFT má hodnotu díky tomu, že je unikátní a má ověřenou historii vlastnictví. To je důvod, proč lidé platí za digitální umění statisíce – chce mít něco, co nikdo jiný nemá a co může být dokonce obchodováno jako investice.

Blockchain je ta technologie, která umožňuje transparentně sledovat všechny transakce a vlastnictví těchto NFT. Pomocí toho si každý může ověřit autenticitu a historii každého tokenu. Co se týče vlivu na umění – fakt je, že někteří umělci si díky prodeji NFT vydělali obrovské peníze a otevřelo jim to nové možnosti. Ale trh s NFT je dost nestabilní a mnozí se ptají, jestli to všechno není jen bublina, která praskne. Zatímco někteří věří v dlouhodobý potenciál této technologie jako investice do umění, jiní to vidí jako módní trend. Takže to chce pečlivě zvažovat a nespěchat do toho bez rozmyslu.

178 slov
1.8 minut čtení
27. 10. 2024
Roman Vacek
Roman Vacek