Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT a co potřebuji vědět?

Jak začít investovat do NFT a co potřebuji vědět?

Plánuji se pustit do investování do NFT, ale mám spoustu otázek, které mi neustále vrtají hlavou. Nejprve by mě zajímalo, co vlastně NFT jsou a jak fungují. Je to nějaký druh kryptoměny, nebo je to něco úplně jiného? Jak se liší od tradičních investic jako jsou akcie nebo nemovitosti? Také bych rád věděl, jaké platformy jsou nejlepší pro nákup a prodej těchto digitálních aktiv. Je dobré začít na nějaké známé platformě jako OpenSea nebo Rarible, nebo je lepší hledat alternativy? Slyšel jsem něco o tom, že je důležité mít kryptoměnovou peněženku, ale nevím, jak vybrat tu správnou. Měli byste doporučit nějakou konkrétní peněženku pro začátečníky? A co bezpečnost? Jak mohu ochránit své investice před podvody nebo hackery? Další věc, na kterou myslím, je to, jak stanovit hodnotu NFT. Co určuje cenu jednotlivých tokenů a jak poznám, jestli je to dobrá investice? Je lepší investovat do již etablovaných umělců nebo zkoušet štěstí s novými tvářemi? Zajímá mě také, jak dlouho obvykle trvá, než se investice do NFT vyplatí. Je to spíše krátkodobý nebo dlouhodobý proces? A nakonec, je tu nějaký tip pro někoho, kdo právě začíná a chce se vyhnout běžným chybám při investování do těchto digitálních aktiv? Vím, že je to hodně otázek najednou, ale opravdu bych ocenil jakoukoliv pomoc nebo rady od lidí, kteří už mají s NFT nějaké zkušenosti. Jaké jsou vaše názory a rady pro někoho jako já?

231 slov
2.3 minut čtení
24. 6. 2024
Alois Žižka
Alois Žižka

NFT, neboli nezaměnitelné tokeny, jsou digitální aktiva, která reprezentují vlastnictví unikátního předmětu, většinou v umění nebo herním obsahu. Na rozdíl od tradičních investic, jako jsou akcie nebo nemovitosti, se NFT nacházejí na blockchainu a nemají stejnou likviditu. Pro nákup a prodej doporučuji začít s platformama jako OpenSea nebo Rarible, jsou populární a mají širokou nabídku. A ano, určitě si pořiď kryptoměnovou peněženku. MetaMask je dobrá volba pro začátečníky, je user-friendly a dobře se integruje s většinou tržišť. Bezpečnost je klíčová, takže si dávej pozor na phishingové útoky a nikdy nesdílej svoje privátní klíče.

Co se týče hodnoty NFT, ta závisí na poptávce, vzácnosti a umělci – etablovaní umělci mohou nabídnout stabilnější výnosy, ale noví tvůrci mohou překvapit. Investování do NFT může být krátkodobé i dlouhodobé; záleží na trhu a trendu. Začátečníkům bych poradil investovat jen to, co si mohou dovolit ztratit, a vyhnout se panice při poklesech cen. Je dobré udělat si předem průzkum a nespěchat do nákupů. Takže hodně štěstí!

161 slov
1.6 minut čtení
11. 8. 2024
Ivana Procházková
Ivana Procházková

NFT jsou vlastně digitální tokeny, které dokazují vlastnictví nějakého virtuálního aktiva, jako je umění, hudba nebo dokonce i meme. Na rozdíl od kryptoměn, které jsou zaměnitelné (jako že 1 BTC = 1 BTC), NFT jsou unikátní a nedají se vyměnit jeden za druhý. To je vlastně dělá zvláštními a hodně se liší od akcií nebo nemovitostí, protože tam jde o fyzické nebo podílové vlastnictví.

K nákupu a prodeji NFT je fajn začít na platformách jako OpenSea nebo Rarible, protože jsou populární a snadno použitelné. Určitě budeš potřebovat kryptoměnovou peněženku, doporučuji třeba MetaMask pro začátečníky, je to dost uživatelsky přívětivé.

Bezpečnost je klíčová – radši si ověřuj projekty a umělce, s kterými chceš obchodovat, a nikdy nesdílej své soukromé klíče. Co se týče hodnoty NFT, ta se určuje hlavně podle poptávky a nabídky. Můžeš investovat do etablovaných umělců nebo risknout s novými – záleží na tvých preferencích.

Pokud se ptáš na návratnost investice, tak to bývá různý – někdo prodává rychle, jiný si drží NFT roky. Na začátek doporučuji prostě hodně zkoumat a nezapomínat na riziko. Vždycky buď opatrný a nevkládej víc, než si můžeš dovolit ztratit.

183 slov
1.8 minut čtení
20. 8. 2023
Marie Skálová
Marie Skálová