Co všechno zohlednit při výběru ETF pro pasivní příjem?
Když přemýšlím o tom, jak začít investovat do ETF, tak mi v hlavě běží spousta otázek. Zajímalo by mě, co všechno bych měl zohlednit, když si vybírám ETF pro pasivní příjem? Je jasné, že je důležité se podívat na náklady spojené s ETF, třeba jaké jsou poplatky za správu a jestli jsou nějaké skryté výdaje, které bych mohl přehlédnout. Jak moc je důležitý dividendový výnos? Měli bychom se zaměřit na ETF, které vyplácejí pravidelnou dividendu, nebo je lepší hledat jiné možnosti? A co volatilita? Jak moc by měla být stabilní investice, pokud chci pravidelný příjem? Na druhou stranu mi vrtá hlavou i to, jestli není lepší diverzifikovat a investovat do více různých fondů, abych rozložil riziko. Co říkáte na tohle? A jaký je vlastně optimální poměr mezi akciemi a dluhopisy v portfoliu ETF? Četl jsem něco o tom, že některé ETF mají určitou strategii zaměřenou na růst, zatímco jiné se soustředí na hodnotu. Jak bych měl posuzovat tyto strategie a jak to ovlivňuje potenciální příjem? Zajímalo by mě také, jak velkou roli hrají regiony a sektory. Měl bych investovat spíše do domácích fondů nebo se koukat i na mezinárodní trhy? No a nakonec, co je ještě důležité zohlednit při výběru ETF? Může mi někdo dát nějaké rady nebo tipy? Případně jaké konkrétní ETF doporučujete pro pasivní příjem?