Co vše bych měl sledovat před koupí investiční nemovitosti?
Když přemýšlím o koupi investiční nemovitosti, mám hlavu plnou otázek. Je mi jasné, že bych měl mít nějakou představu o trhu a lokalitě, ale co přesně sledovat? Jak zjistit, jestli je daná oblast perspektivní? Měli bychom se zaměřit na to, jaké jsou průměrné ceny nemovitostí v okolí? A co nájemní výnosy? Jak si spočítat návratnost investice, abych věděl, jestli se mi to vyplatí? Možná bych měl také zkontrolovat, jak je to s infrastrukturou – jsou tam dobré školy, obchody a veřejná doprava? Co když se chci podívat na budoucí rozvojové plány města? Jak zjistím, zda se má lokalita plánuje rozvíjet nebo naopak stagnovat? Je dobré mít přehled o typech nemovitostí, které se na trhu objevují? Mám se zaměřit na byty nebo rodinné domy? Jak důležitá je pro mě výše poplatků za údržbu a provoz nemovitosti? Měl bych se zajímat o stav nemovitosti a případné renovace – jak velké náklady to může znamenat? A samozřejmě – co legislativa a daně spojené s investováním do nemovitostí? Je toho tolik, co je potřeba zvážit. Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito otázkami? Co považujete za nejdůležitější faktory při rozhodování o koupi investiční nemovitosti?