Charts.cz/Fórum/Jaké jsou aktuální trendy na realitním trhu v roce 2025?

Jaké jsou aktuální trendy na realitním trhu v roce 2025?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně aktuální trendy na realitním trhu v roce 2025. Slyšel jsem, že se to teď dost mění, hlavně po té krizi, co jsme měli před pár lety. Vím, že ceny nemovitostí šly nahoru a že lidé hledají nové možnosti, jak investovat. Ale co konkrétně se děje s komerčními nemovitostmi? Je pravda, že více lidí si začíná kupovat byty na pronájem místo toho, aby si kupovali vlastní bydlení? A co třeba ekologické bydlení? Všichni mluví o udržitelnosti a zelených technologiích, tak jestli to má nějaký vliv na ceny a poptávku. Jak se taky vyvíjejí ceny v různých regionech? Mám pocit, že v některých městech se ceny šplhají do výšin, zatímco jinde to stagnuje nebo dokonce klesá. Taky by mě zajímalo, jestli je teď lepší investovat do novostaveb nebo starších nemovitostí, když je potřeba modernizace. A co pronájmy? Jsou teď lidé ochotni platit víc za kvalitní bydlení nebo je naopak trh přeplněný? Mám prostě pocit, že bych měl mít nějaké informace o tom, jak se orientovat v těchto změnách. Takže pokud máte nějaké tipy nebo názory ohledně toho, jaké trendy teď frčí a co bych měl sledovat, budu moc rád za vaše názory.

196 slov
2 minut čtení
11. 1. 2024
Vladimíra Holušová
Vladimíra Holušová

Tady je pár věcí, co se děje na realitním trhu v roce 2025. Ceny nemovitostí sice celkově rostou, ale záleží na lokalitě. Velká města jsou fakt drahá, ale menší města nebo okraje začínají nabízet lepší ceny. Co se týče komerčních nemovitostí, tak tam to dost kolísá, hodně záleží na tom, jak se vyvíjí práce z domova a online businessy. Mnoho lidí fakt začíná kupovat byty na pronájem místo vlastního bydlení, asi kvůli flexibilitě a investičnímu potenciálu.

Ekologické bydlení a udržitelnost hrají velkou roli. Lidi už víc koukají po zelených technologiích, což zvyšuje poptávku a tím i ceny těchto projektů. Novostavby s těmihle vlastnostmi letí nahoru. Co se týče starších nemovitostí, tak jestli máš v plánu koupit něco, co potřebuje rekonstrukci, tak zvaž, kolik do toho budeš muset vrazit. Pronájmy? Kvalitní bydlení teď lidi berou víc vážně a jsou ochotni za něj zaplatit, ale trh je dost přeplněný, takže to chce pečlivě vybírat. V každým případě je dobrý sledovat trendy v oblastech, kde chceš investovat.

163 slov
1.6 minut čtení
28. 6. 2024
Josef Kovařík
Josef Kovařík

No, tak to je fakt zajímavý téma. Vypadá to, že po krizi se realitní trh opravdu dost mění. Ceny nemovitostí pořád rostou, což asi dost lidí motivuje investovat do bytů na pronájem, protože vlastní bydlení je čím dál dražší. Komerční nemovitosti to mají těžší, hodně firem přešlo na remote práci a prostě nepotřebují tolik kancelářských prostor, což tlačí ceny dolů.

Ekologické bydlení se teď hodně promítá do poptávky. Lidi chtějí udržitelnost a zelené technologie, takže tyhle projekty mohou být víc atraktivní a ceny se zřejmě zvednou. Co se týče regionů, tak máš pravdu, že v některých městech jako Praha nebo Brno to šplhá nahoru, zatímco menší města stagnují nebo dokonce klesají.

Pokud jde o novostavby versus starší nemovitosti, tak záleží na lokalitě a stavu. Novostavby jsou jakože moderní a šetří energii, ale starší domy zas můžeš koupit levněji a udělat si je podle sebe. Co se pronájmů týče, lidi jsou ochotní platit víc za kvalitní bydlení – hlavně pokud je to pěkně zrekonstruovaný. Takže jo, trh je dost vybalancovanej a chce to sledovat trendy a reagovat na ně.

177 slov
1.8 minut čtení
14. 5. 2022
Jarmila Jonášová
Jarmila Jonášová