Charts.cz/Fórum/Koupit zlato nebo ETF na zlato? Co vybrat?

Koupit zlato nebo ETF na zlato? Co vybrat?

Zajímá mě, co je vlastně lepší varianta, když chci investovat do zlata. Mám na mysli, jestli je výhodnější koupit fyzické zlato, třeba zlaté mince nebo cihly, nebo radši investovat do ETF na zlato. Slyšel jsem, že koupě fyzického zlata může být dobrá ochrana proti inflaci a že ho mohu mít doma, což zní docela lákavě. Na druhou stranu jsem četl, že ETF na zlato nabízejí dobrou likviditu a nemusím se starat o uskladnění. Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody obou těchto možností? Co se vyplatí víc v dlouhodobém horizontu? A co když trh se zlatem klesne? Je lepší mít zlato fyzicky v trezoru nebo radši držet ETF, které může okamžitě prodat? Jak to vidíte vy? Máte s tím nějaké zkušenosti? Rád bych slyšel názory lidí, kteří už nějakým způsobem investovali do zlata nebo ETF. Jaké máte tipy na bezpečné investice do zlata? Díky moc!

144 slov
1.4 minut čtení
25. 4. 2023
Vladimír Vojtěch
Vladimír Vojtěch

Když to vezmu kolem a kolem, fyzické zlato má svoje kouzlo, protože ho máš doma, můžeš ho ukázat a je to taková jistota. Ale je tu problém s uskladněním a bezpečností. Kdo by chtěl mít doma zlaté cihly a bát se, že mu je někdo ukradne? Zase na druhou stranu, ETF na zlato jsou super kvůli likviditě, můžeš je kdykoliv prodat a nemusíš řešit, kde to skladovat. Ale zase to není tak hmatatelné. Pokud se trh se zlatem propadne, fyzické zlato si zachovává hodnotu líp než papírové ETF. Jestli si chceš zajistit nějakou ochranu proti inflaci a máš rád ten pocit vlastnictví, asi bych šel do fyzického zlata. Ale pokud hledáš snadnou manipulaci a rychlý přístup k hotovosti, asi vyhraje ETF. Takže záleží na tom, co preferuješ – jestli chceš mít zlato v ruce nebo spíš investici, co můžeš rychle prodat.

141 slov
1.4 minut čtení
14. 3. 2024
Eliška Dvořáčková
Eliška Dvořáčková

Takže, co se týče investicí do zlata, obě možnosti mají své pro a proti. Když koupíš fyzické zlato, máš to v ruce a můžeš s tím manipulovat, což je fajn pocit. Navíc je to ochrana proti inflaci a krizi, protože zlato si většinou udrží hodnotu. Ale je tu problém s uskladněním, pojistkami a taky s likviditou – když to chceš prodat, musíš najít kupce.

Na druhou stranu ETF na zlato ti nabízejí úžasnou likviditu. Můžeš je kdykoliv prodat, aniž bys se staral o fyzický kus kovu. Plus, poplatky za správu jsou často nižší než náklady na uskladnění fyzického zlata. Ale nedržíš nic hmatatelného. Když trhy klesnou, můžeš být nervózní, ale aspoň to můžeš rychle prodat bez komplikací.

Osobně bych doporučil zvážit kombinaci obou – třeba mít nějaké fyzické zlato pro pocit jistoty a k tomu část investic v ETF pro lepší flexibilitu. Je dobrý mít plán a vědět, co od toho očekáváš. A hlavně se podívej na různé nabídky a porovnej poplatky, aby ses vyhnul překvapením.

164 slov
1.6 minut čtení
23. 5. 2023
Adéla Tomanová
Adéla Tomanová