Charts.cz/Fórum/Jak zvýšit nájemné v retailových prostorách bez ztráty nájemců?

Jak zvýšit nájemné v retailových prostorách bez ztráty nájemců?

Mám pár otázek ohledně zvyšování nájemného v retailových prostorách, protože se mi to zdá dost složité a nechci přijít o své nájemce. Jakým způsobem se dá nastavit nové nájemné, aby to pro nájemce nebylo příliš bolestivé? Je lepší zvyšovat nájemné postupně, nebo udělat větší skok najednou a ospravedlnit ho nějakými vylepšeními prostor? Zajímalo by mě také, jestli má smysl nabízet nějaké výhody nebo bonusy pro stávající nájemce, abych je motivoval k souhlasu se zvýšením. Například slevy na služby nebo delší nájemní smlouvy za výhodnějších podmínek. Co si o tom myslíte? Jak důležité je udržovat dobré vztahy s nájemci při jednání o zvýšení ceny? Měl bych se snažit o transparentnost a otevřenou komunikaci, nebo radši jít na to více obchodně a zůstat profesionální? A co kdyby se někdo rozhodl odstoupit – jak předejít tomu, aby se mi prostor nevyprázdnil a jak rychle najít nového nájemce? Vím, že každá situace je jiná, ale zajímají mě různé názory a zkušenosti ostatních. Také bych rád věděl, jaké faktory by mohly ovlivnit rozhodnutí nájemců zůstat i přes plánované zvýšení cen. Děkuju všem za vaše myšlenky!

180 slov
1.8 minut čtení
16. 6. 2023
Jakub Vaněk
Jakub Vaněk

Zvýšení nájmu v retailových prostorách je fakt ošemetnejch. Pokud se chceš vyhnout ztrátě nájemců, je lepší jít na to postupně. Třeba začít s malým nárůstem a pak ho časem zvyšovat – nájemci to tak snáz zkousnou. Můžeš taky udělat nějaký vylepšení prostor, což ospravedlní větší skok, ale musíš to mít promyšlený, aby to mělo smysl. Nabídka bonusů, jako slevy na služby nebo prodloužení smlouvy za lepších podmínek, může být dobrý tah – lidi často chtějí cítit, že mají nějakou hodnotu navíc.

Důležitý je udržovat dobrý vztahy, takže otevřená komunikace se určitě vyplatí. Zkus jim říct, proč zvyšuješ nájem – třeba kvůli rostoucím nákladům nebo investicím do prostor. Pokud by se někdo rozhodl odejít, snaž se mít připravený plán jak rychle najít nového nájemce – třeba mít už teď seznam zájemců. A faktory jako lokalita, konkurence a celkový trh hodně ovlivňujou rozhodnutí nájemců zůstat i při vyšším nájmu. Drž se a hodně štěstí!

152 slov
1.5 minut čtení
3. 2. 2025
Richard Konečný
Richard Konečný

Zvýšení nájemného může být tricky, ale dá se to udělat tak, aby to pro nájemce nebylo moc bolestivé. Třeba místo velkého skoku zkusit postupný nárůst. To je šetrnější a nájemci si na to lépe zvyknou. Můžeš taky navrhnout vylepšení prostor – nový nátěr, lepší osvětlení nebo něco, co by mohlo přilákat zákazníky. To pak může ospravedlnit vyšší cenu.

Když jde o vztahy s nájemci, rozhodně je dobrý mít otevřenou komunikaci. Místo chladného obchodního přístupu bych doporučil být osobní a vysvětlit, proč zvyšuješ nájemné a třeba nabídnout nějaké bonusy, jako slevy na služby nebo prodloužení smlouvy za lepších podmínek.

A co když někdo odejde? Měj připravený plán, jak rychle pronajmout volné prostory. Dobré vztahy s nájemci sníží riziko toho, že se rozhodnou odstoupit. Záleží na tom, jak se cítí ohledně svých obchodů a jestli jim prostory vyhovují i s novou cenou. Celkově je důležité být proaktivní a naslouchat jejich potřebám.

149 slov
1.5 minut čtení
22. 7. 2024
Denisa Zichová
Denisa Zichová