Charts.cz/Fórum/Co všechno bych měl vědět o NFT před jejich koupí?

Co všechno bych měl vědět o NFT před jejich koupí?

Když se teď hrozně mluví o těch NFT a já mám pocit, že všichni kolem mě už do nich investují, tak si říkám, jestli na to taky nemám skočit. Ale upřímně, moc tomu nerozumím a nevím, co všechno bych měl vědět, než do toho vložím nějaké peníze. Je to fakt něco, co má smysl? Jaké jsou ty hlavní věci, na které bych se měl zaměřit? Co vlastně znamená, že něco je NFT? Je to jenom obrázek nebo video, nebo za tím je víc? A jaký je rozdíl mezi NFT a klasickými digitálními soubory? Mám se bát toho, že když koupím NFT, tak o něj můžu přijít stejně jako o kryptoměny? Jakou platformu bych měl použít pro nákup a co všechno k tomu potřebuji? Kolik peněz je rozumné do NFT investovat a jak poznám, jestli je to dobrá investice nebo ne? Existují nějaké známky toho, že by mi mohl někdo prodat něco falešného? A co když se moje NFT stane populární a já ho chci prodat, jak to vlastně funguje? Mám vůbec mít nějakou strategii pro nákup NFT nebo je lepší jít do toho spíš s náhodným výběrem? Zajímalo by mě i to, jak fungují autorská práva u NFT a zda si mohu například tisknout obrázky nebo jinak s nimi manipulovat. Takže pokud máte nějaké tipy nebo rady k těmto otázkám ohledně NFT předtím než do toho skočím, budu moc rád za každou informaci. Děkuju!

234 slov
2.3 minut čtení
27. 4. 2024
Rudolf Vašíček
Rudolf Vašíček

Takže, co se týče NFT, tady je pár věcí, co bys měl vědět předtím, než do toho vrazíš prachy. NFT znamená nezaměnitelný token a vlastně to je jako certifikát pravosti pro digitální majetek – může to být obrázek, video nebo i něco jiného. Rozdíl mezi NFT a běžným digitálním souborem je v tom, že NFT má záznam na blockchainu, což dokazuje, že ty jsi ten vlastník a nikdo jiný nemůže mít stejný originál. Ale klidně si můžeš stáhnout kopii toho obrázku nebo videa, to ti nikdo nebrání.

Pokud uvažuješ o koupi, tak si dej pozor na platformy. Nejznámější jsou OpenSea nebo Rarible. Budeš potřebovat kryptoměnu (nejčastěji Ethereum), takže si založ peněženku jako MetaMask. Investovat do NFT není jako investovat do akcií – hodnota může hodně kolísat. Radši investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

Falešná NFT je problém – zkontroluj si, kdo je autor a zda to je legit. Někdy můžeš narazit na podvodníky, co prodávají kopie. Když chceš prodat tvoje NFT, většinou ho nabídneš na stejné platformě, kde jsi ho koupil.

Co se práv týče – majitelství NFT ti dává právo na vlastnění toho konkrétního tokenu, ale ne vždy máš právo na komerční využití. Takže pokud chceš tisknout obrázky nebo s nimi jinak manipulovat, zjisti si to předem u tvého konkrétního NFT.

Mít strategii pro nákup je fajn, ale buď opatrnej – nekupuj něco jen proto, že to mají ostatní. Zkus se zaměřit na projekty s dobrou komunitou nebo umělci s reputací. Doufám, že ti tohle trochu pomohlo.

246 slov
2.5 minut čtení
21. 1. 2025
Elena Jahodová
Elena Jahodová

Když se rozhoduješ o koupi NFT, je pár věcí, co bys měl mít na paměti. Nejprve, NFT je vlastně digitální certifikát, který potvrzuje vlastnictví nějakého digitálního díla, jako je obrázek nebo video. Rozdíl mezi NFT a klasickým digitálním souborem je ten, že klasický soubor můžeš kopírovat donekonečna, zatímco NFT je unikát. Ale pozor, koupí NFT nezískáš automaticky autorská práva k dílu – většinou si je drží autor, takže nemůžeš jen tak tisknout obrázky nebo s nimi manipulovat bez jeho svolení.

Pokud jde o platformy, většina lidí nakupuje přes OpenSea nebo Rarible. Budeš potřebovat kryptoměnu (většinou Ethereum) a peněženku jako MetaMask. Investiční částka je taky důležitá – nezačínej s velkým množstvím peněz, dokud nepochopíš trh. Je dobrý mít strategii a sledovat trendy, ale můžeš taky jít náhodně, když ti něco padne do oka.

Falešná NFT? Ano, to se může stát. Důležitý je zkontrolovat ověření a historii prodeje. A pokud tvoje NFT vyletí na hodnotě a chceš ho prodat, většinou to jde stejně jednoduše jako nákup - dáš ho na trh a čekáš na nabídky.

Celkově se nenech unést hypeem – udělej si domácí úkoly a buď opatrný! Vždycky platí "investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit." Tak hodně štěstí!

197 slov
2 minut čtení
7. 2. 2025
Jakub Šváb
Jakub Šváb