Charts.cz/Fórum/Důvod k diverzifikaci investic s ETF

Důvod k diverzifikaci investic s ETF

Zajímalo by mě, proč je vlastně důležité diverzifikovat své investice, konkrétně pomocí ETF? Slyšel jsem, že to může snížit riziko, ale jak to vlastně funguje? Když investuju do různých sektorů nebo regionů, jak moc to pomáhá ochránit moje portfolio? A co třeba náklady spojené s ETF – není to zbytečné komplikování? Nikdy jsem do ETF neinvestoval a nevím, jestli by pro mě byly vhodné. Jaká jsou rizika a výhody investování do ETF oproti jiným typům investic? Mám pocit, že když mám akcie od několika různých firem, tak už jsem dost diversifikovaný, ale slyšel jsem, že ETF dokáže poskytnout ještě širší záběr. Jak moc je to důležité pro někoho jako já, kdo se snaží budovat pasivní příjem a není úplně zkušený investor? Měl bych do toho jít, nebo se spíš zaměřit na jiné typy investic? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto způsobem diverzifikace? Děkuji za jakoukoli radu!

146 slov
1.5 minut čtení
14. 4. 2024
Andrea Prokopová
Andrea Prokopová

Diverzifikace je fakt důležitá, protože ti pomůže rozložit riziko. Když investuješ jen do pár akcií, stačí, aby jedna firma měla špatný kvartál a tvoje portfolio může dostat zabrat. ETF (exchange-traded funds) jsou super způsob, jak na to jít, protože ti umožňují investovat do širokého spektra akcií najednou – třeba do celého indexu nebo sektoru. To znamená, že když jedna akcie klesne, ostatní můžou zůstat stabilní nebo dokonce růst, což ti pomůže zmírnit ztráty.

A co se týče nákladů – většina ETF má nižší poplatky než aktivně spravované fondy, takže se to vyplatí. I když máš pár různých akcií, ETF ti dá širší pokrytí a větší jistotu, zejména pokud nejsi zkušený investor. Když chceš budovat pasivní příjem, je dobrý mít investice rozložené, aby ses tolik nebál výkyvů na trhu.

Jasně, že jsou i jiný typy investic, ale ETF jsou fakt pohodlný a snadno se s nimi pracuje. Takže pokud chceš diverzifikovat a minimalizovat riziko bez toho, abys musel lámat hlavu nad jednotlivýma akciema, tak do toho klidně jdi.

166 slov
1.7 minut čtení
23. 2. 2024
Lucie Tomanová
Lucie Tomanová

Diverzifikace investic je fakt důležitá, hlavně když to děláš s ETF. Když investuješ jen do několika akcií, tak jsi vlastně dost vystavený riziku, že jedna špatná zpráva nebo pokles může hodně uškodit tvému portfoliu. ETF ti umožní mít pod jednou střechou desítky nebo stovky různých akcií, což snižuje pravděpodobnost velkých ztrát. V podstatě se tím rozkládá riziko. Když investuješ do různých sektorů nebo regionů, tak to může ještě víc pomoct, protože když jeden sektor klesne, může jiný růst a tvoje portfolio zůstane stabilnější.

Náklady spojené s ETF obvykle nejsou tak vysoké v porovnání s aktivními fondy a můžeš dosáhnout lepších výsledků, aniž bys musel mít ohromné zkušenosti. Je pravda, že když máš pár akcií od různých firem, tak už něco děláš v rámci diverzifikace, ale ETF ti dá širší spektrum a víc možností bez nutnosti neustále sledovat trh.

Pokud chceš budovat pasivní příjem a nejsi příliš znalý v investování, ETF by mohly být skvělá volba. Nezapomeň ale na to, že i když je diverzifikace fajn, nemění to fakt, že každá investice má svoje rizika. Zvaž si všechny možnosti a udělej si vlastní průzkum, co ti sedí nejlíp.

185 slov
1.9 minut čtení
11. 3. 2024
Filip Bečka
Filip Bečka